Donnerstag, 17. Mai 2012

Süryaniler konulu belgesel çekilecek

Türkiye’de yaşayan Süryanilerin hayatına dair bir belgesel film çekimi yapılacak…
Medeni Akbaş’ın haberi

Uluslararası alanda bilimsel çalışmaları yanı sıra festivallere katıldığı belgesel filmlerle de tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci, Süryanilerin hayatının belgesel filmini çekmeye hazırlanıyor. Cereci’nin çok kültürlülük çalışmaları kapsamında mayıs ayında Batman’ın Gercüş ilçesinin Yamanlar köyünde yaşayan tek Süryani ailenin ve Türkiye’de kalan Süryanilerin öyküsünü filmle belgeleyeceği öğrenildi.

Prof. Cereci, önceki yıllarda Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Arapça ve Kürtçe filmler çekerek uluslararası festivallere katılmıştı. Prof. Cereci’nin, Anadolu’nun çok kültürlü ortamında yaptığı araştırmaları uluslararası bilimsel etkinliklerde katılımcılarla paylaşarak Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunduğu dile getirildi.
Prof. Cereci, Süryanilerin, Kürtler, Araplar, Ermeniler, Ezidiler, Asûriler gibi Anadolu’nun kadim ve başlıca unsurlarından biri olduğunu belirtti. On yıllarca süren toplumsal baskılar nedeniyle Türkiye’yi terk eden kültürel unsurların son örneklerini filmle belgelemenin bir görev olduğunu kaydeden Prof. Cereci, Türkiye’yi terk eden azınlıklar kadar Türkiye’de kalanların da ilginç öyküleri olduğunu bildirdi. Bazı azınlık mensuplarının Kürtler ve Türkler tarafından korunduğunu dile getiren Prof. Cereci, çekeceği filmde yörenin bilinmeyen demografik tarihine ışık tutacağını belirtti.

Belgesel film formatında çekilecek filmin, Süryanilerin temel özelliklerini ve değerlerini ön plana çıkaracağı öğrenildi. Batman’da yaşayan birkaç Ermeni ve Süryani ailenin bu yörenin kültürel değerleri konusunda önemli ipuçları verdiğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, Türkiye’nin ancak değişik kültürel unsurlarını fark ederek ve onların değerini bilerek kalkınabileceğini ve uluslar arası alanda güçlü bir devlet olarak yer alabileceğini vurguladı.

Prof. Cereci, 2011 yılında Kürtçe olarak çektiği ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kültürel tarihini canlı tarih görüşmeleriyle anlatan ‘Demek ji Dema’ adlı belgesel filmle İspanya, Almanya, Avusturya, İngiltere, Yunanistan, Hırvatistan ve Ermenistan’da film festivallerine katılmıştı. Prof. Cereci’nin, Türkiye’de çekilmiş az sayıdaki Süryanice filmden biri olan belgesel filmle de uluslararası festivallere katılacağı belirtildi.
Yrd. Doç. Dr. Ersoy Soydan, Yrd. Doç. Dr. Funda Masdar, Yrd. Doç. Dr. Rohat Cebe, Tarkan Demir, Halit Kavak, Nuri Abaşlıoğlu, Emine Polat’ın da görev aldığı film çalışmasının, 2012 yılının Kasım ayına kadar tamamlanması planlanıyor. Süryanice filmin de uluslar arası festivaller için hazırlanması nedeniyle İngilizce alt yazıyla kurgulanacağı bildirildi.

(CİHAN)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen