Dienstag, 15. März 2011

Adıyaman Metropoliti: Milletler Göç Ettikten Sonra Sempozyum Yapıyoruz

Ürek, "Geçmişten Günümüze İdil" Konulu Sempozyumu Değerlendirirken, "Duygularım Çok Farklı'' Dedi.

Süryani Adıyaman Metropoliti Melki Ürek, Şırnak'ın İdil İlçesi'nde Şırnak Üniversitesi, İdil Kaymakamlığı ve İdil Belediyesi'nin ortak düzenlediği, "Geçmişten Günümüze İdil" konulu sempozyumu değerlendirirken, "Duygularım çok farklı. Hem sevinçliyim hem de biraz üzgünüm. Keşke diyorum; Süryaniler burada iken bu sempozyum yapılmış olsaydı" dedi.

İdil İlçesi'nde Şırnak Üniversitesi, İdil Kaymakamlığı ve İdil Belediyesi'nin ortak düzenlediği, 2 gün süren "Geçmişten Günümüze İdil" konulu sempozyumun son gününde Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Akmaz, Süryaniler'in Adıyaman Metropoliti Melki Ürek, İlçe Müftüsü Hasan Yardak ve diğer katılımcılar, İdil'de tarihi ve turistik yerleri gezdi. Ziyaret edilen Merkez Camii Kütüphanesi'nde verilen mola sırasında yapılan sohbette konuşan Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Akmaz'ın, Silopi İlçesi ile Şanlıurfa bağlantısını sağlayan karayolunun otobana çevrilmesi konusunda milletvekillerini eleştirdi. Prof.Dr. Akmaz, Silopi ile Şırnak arasındaki karayolu üzerindeki Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'tan seçilen milletvekillerinin 16 yıldan bu yana yeterli çaba harcamadığı için otobanın yapılamadığını söyledi.

Adıyaman Metropoliti Melki Ürek ise, sempozyum kültür etkinliklerinin çok önemli olduğunu, bu tür sempozyumların zamanında yapılması gerektiğini söyledi. Sempozyumun zamanında yapılması durumunda coğrafyanın mistik ruhunu kaybetmeyeceğini belirlen Süryani Metropolit Ürek, şöyle dedi:

"Duygularım çok farklı. Hem sevinçliyim hem de biraz üzgünüm. Keşke diyorum; Süryaniler burada iken bu sempozyum yapılmış olsaydı. Çok daha anlamlı olurdu. Ama bugün Süryaniler, Kürtler ve başka milletler, bölgeden göç ettikten sonra sempozyumlar düzenliyoruz. Bu topraklar hoş görü, barış, kardeşlik topraklarıdır. Bu ruh ancak bu tür sempozyumlarla korunabilir. Geçte olsa bu sempozyum bizleri çok duygulandırdı. Benim burukluğum tarihedir."

Merkez Camii ziyareti sonrası Rektör Prof.Dr. Ali Akmaz, Adıyaman Metropoliti Melke Örek ve İlçe Müftüsü Hasan Yardak ile diğer misafirler, Ögündük Köyü'nde bulunan Mor Yakup ve Mor Gabriel Kiliseleri'ni gezerek incelemelerde bulundu.
(Doğan Haber Ajansı) 14.03.2011

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen