Sonntag, 28. August 2011

Mardin Valisi Ayvaz Deyrulzafarani ziyaret etti: Dinler ve diller Türkiye'nin zenginliği



ŞEYHMUS EDİS

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, dinlerin ve dillerin zenginliğinin Türkiyenin zenginliği olduğunu söyledi.

Vali Ayvaz, Süryani cemaatinin ruhani lideri olan Deyrulzafaran Metropoliti Saliba Özmen'i ziyaret etti. Ziyaret esnasında Vali Ayvaz'a manastırı gezdiren Deyrulzafaran Saliba Özmen, manastır hakkında çeşitli bilgiler verdi. Daha sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Ayvaz, Mardin'deki farklı dinlerin ve dillerin bir arada yaşadığı hoşgörü ikliminin bütün dünyaya örnek olmasını temennisinde bulundu.

Mardin'in içinde barındırdığı farklı dinlerin ve dillerin zenginliğinin Türkiye'nin zenginliği olduğunu belirten Vali Ayvaz, "Süryani cemaatinin her zaman olduğu gibi şu anda en çok ihtiyacımız olan birlik ve beraberlikte yine bizim yanımızda olmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. İnşallah bu kardeşliğimiz ilelebet devam edecektir." dedi. Süryanilerin geri dönüşü olarak Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman destek verdiklerini vurgulayan Ayvaz, "Bundan haberdar olan dünya Süryani kardeşlerimiz dünyanın diğer ülkelerinden ana vatanlarına dönüyor. Süryanilerin gelmesi bizim buradaki zenginliğimizin daha da artması demektir. Şamdan patrikliğin Mardin'e alınması için talepte bulunduk. Tabi onlar kendi kurallarına kendi inisiyatiflerine göre kara verecekler. Bizim dileğimiz aynı şekilde Mardin'e alınmasıdır. Önemli olan maddi zenginlik değil kültürel zenginliğin artmasıdır." şeklinde konuştu.

Mardin'de 3 yıldan beri devam eden Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bir yandan camileri bir yandan da kiliseleri restore ettiklerini kaydeden Vali Ayvaz, "Hiçbir ayrım yapmadan her mabedi onarıyoruz. Mardin'imizin bir geleceği vardır. Kiliselerin restorasyonlarını kendileri ile birlikte planlıyoruz. Mardin'deki tarihi dönüşümü gerçekleştirmek için 2-3 yıl içinde tamamen bütün beton binaları yıkıp bitirmeyi planlıyoruz. Bütün bunları bittirdiğimiz zaman 2014 yılında UNESCO'nun tarihi şehirler listesine girmeyi planlıyoruz." ifadesini kullandı.

Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ise Mardin'deki hoşgörü ortamını dünyanın hiçbir yerinde görmek mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi: Mardin'de gördüğümüz yaşadığımız gibi dinlerin dillerin kültürlerin bütün güzellikleri ile sergilenmektedir. Hoşgörüsüzlük ve savaşların hiç kimseye yarar sağlayacaklarını inanmadığımızı belirtmek istiyoruz. İnsanlar Allaha insanlığa ne kadar yakınsa o kadar birlik içinde barış içinde olma şansları doğuyor. Bu bağlamda tabi Mardin'deki içli dışlığımız çok kültürlülüğümüz, birbirimize karşı anlayışımız, bu yönde belirleyici olmuştur. Her zaman Süryaniler Araplar Türkler Kürtler her kimse Mardin'de bu güzelliklerin bir arada yaşaması Mardin'in iyi bir model teşkil olmasına sebep olmuştur. Hem dünyaya hem Ortadoğu ya güzel bir örnek olduğunu düşünüyoruz. Mardin'deki bu güzellikler, gönül isterdi ki her yerde olsun. İçinde bulunduğumuz ruhani mevsim, Ramazan orucu inşallah barışa sevgiye dayanışmaya ışık olur." diye konuştu.

Zaman, 24.08.2011

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen