Mittwoch, 28. September 2011

Dülük’te Süryani manastırı varmış


Antik Dülük Kenti’nde Şehitkmail Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilen kazılarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Engelbert Winter, milattan önce 9'ncu yüzyılda alanda bulunan Süryani manastırı ile bölgenin ticari bir nokta haline geldiğini söyledi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Dülük Antik Kenti kazı alanını ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

Başkan Fadıloğlu, Şehitkamil Belediyesi olarak Gaziantep'in tarihini ortaya çıkartmak için yapılan çalışmalara destek olduklarını, bu desteğin bundan sonra da devam edeceğini bildirdi.

Fadıloğlu, "Şehitkamil Belediyesi'nin sponsorluğunda devam eden Dülük Antik Kenti Kazı Alanı'nı Prof. Dr. Engelbert Winter'in başkanlığında 2 ay sürecek. Dülük Antik Kenti kazıları yine her sene olduğu gibi bu senede devam ediyor. Yaklaşık 50 kişilik bir ekibin 2 aylık bir çalışması artık son noktasına gelinmiş durumdadır. Bundan sonraki süreçte çıkartılan eserlerin envanteri söz konusudur. Özellikle yazıtlarla ilgili olanları incelemek için gönderilmiş. Diğer taraftaki buluntularında temizlik çalışmaları yapılıyor. Belediye olarak kazı yapma yetkimiz yok ancak, Gaziantep'in tarihini ortaya çıkartmak için bu çalışmaları destekliyoruz.

Kazı çalışmaları sayesinde Gaziantep'in tarihi ortaya çıkacak. Hangi dönemden, hangi dönemlere buluntuların olduğu artık Gaziantep'in tarihinin de ortaya koymak adına çok önemli buluntular. Burası bir geçiş noktası ve bir ticaret merkezi. Gaziantep'in bugünkü, ticari başarısı genetik kotlarında yatıyor. İşte bu da geçmişteki tarihinden gelen çalışmalar neticesinde oluşmuş bir unsur. Şehitkamil Belediyesi olarak kazı yapma yetkimiz yok. Bunu her zaman söylüyoruz. Ancak Gaziantep'in tarihini ortaya çıkartmak adına yapılan bu çalışmaya sonuna kadar destek veriyoruz. Gönül ister ki, daha geniş bir ekiple, daha geniş bir sürede olsun. Bu kazılar Üniversite bünyesinde yapıldığı için ancak tatil dönemlerinde yapılabiliyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Winter ise "2 aylık kazı sezonumuzun sonuna yaklaştık. Bu dönem içinde yüzlerce küçük buluntu arasında milattan önce döneminden, milattan sonra dönemine kadar tarihi gelişmeler hakkında yine birçok açıdan aydınlık getirmektedir. Bulunan birçok buluntu arasında önemli 2 buluntu var. Süryanice bir yazı içeren buluntumuz var. Milattan sonra 9’ncu yüzyıla tarihleşmektedir. Kutsal alanın, sonraki döneminde burada bir manastır yer aldı. Manastır ile birlikte burası bir ticari nokta haline gelmiş" dedi.

guncelgazete.com / 27 Eylül 2011

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen