Donnerstag, 24. November 2011

Chp, Yeni Anayasa İçin Mardin'de Süryanilerin Nabzını Tuttu

23 Kasım 2011 Çarşamba

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan başkanlığındaki heyet yeni anayasa çalışmaları öncesinde Mardin'in Midyat ilçesindeki Süryanileri ziyaret ederek çeşitli incelemelerde bulundu.

CHP İstanbul Miletvekili Prof.Dr. Haluk Eyidoğan başkanlığındaki CHP heyeti Mardin'de Süryani vatandaşlarla yeni Anayasa ile ilgili görüşmelerde bulundu. Midyat'ta bulunan 1612 yıllık tarihi Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş ile görüşen CHP heyeti daha sonra Süryanilerin yaşadığı Elbeğendi Köyü'nde Turabdin Süryani Derneği Başkanı Evgil Türker ve dernek üyeleriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan ve Süryani siyasetçi Gebro Tokgöz'ün de hazır bulunduğu görüşmelerde Süryaniler, yeni anayasa ile ilgili görüşlerini ifade ettiler.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerin ardından açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Prof Dr. Haluk Eyidoğan, yeni anayasa çalışmaları öncesinde Mardin ve Midyat'taki Süryanileri ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Eyidoğan, Midyat'ta yaptıkları temasların zihinlerinde olumlu bir perspektif oluşturduğuna işaret ederek, bölgede yaşayan Süryanilerin bize ileteceği sorunlar ve öneriler varsa onları değerlendirmeye alıyoruz. Yaptığımız görüşmelerin sonuçlarını Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na rapor halinde sunacağız. dedi. Bölgedeki etnik ve dini gurupların yaşadıkları sorunların farkında olduklarını söyleyen Eyidoğan, yeni anayasa süreciyle birlikte bu sorunların çözümü için önerilerde bulunacaklarını ve yeni anayasa çalışmalarına katkı sağlayacaklarının altını çizdi.

Ortaöğretim 10'ncu sınıflarda okutulan tarih kitaplarında Süryaniler hakkında yer alan bilgiler ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yanıtlaması için TBMM'ye soru önergesi verdiğini söyleyen CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise,Ortaöğretim 10'ncu sınıflarda okutulan tarih kitaplarında Süryanileri inciten ve vatan haini oldukları yönünde ciddi ithamlar var. Bu durum Türkiye'ye yakışmayan bir ayıptır. Süryani yurttaşlarımızın hak etmediği bu ithamı yapan ve ders kitaplarına koyan devletin yöneticileri ve ilgili bakanı kimse bunların aleyhinde yaptırım yapılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Önümüzdeki süreçte eğer Milli Eğitim Bakanlığı bu ayıbı ortadan kaldırmak için bir girişimde bulunmazsa meclis araştırması önergesi vereceğiz. dedi.

CHP heyetinin kendilerini ziyaret etmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Süryani siyasetçi Gebro Tokgöz ise, bu ziyaretle birlikte CHP'nin bölgeye ilgisiz olmadığını ve yaşanan sorunların meclise taşınması konusundaki duyarlılıklarını gördüklerini ifade etti.

haberler.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen