Montag, 5. Dezember 2011

Davutoğlu, Türkiye kökenli Hıristiyanları ziyaret etti

04.12.2011 - 17:41

Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ziyaretinin dördüncü gününde tarihi görüşmelere imza attı.

Almanya ziyaretinde Türkiye kökenli Hıristiyan vatandaşları da unutmayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bugün Antakyalı St. Dimitrios Rum Ortodoks Kilisesi'nde Ortodoks Hıristiyan vatandaşlarla, daha sonra ise St. Petrus ve Pavlus Kilisesinde Süryani vatandaşlarla görüştü. Bu iki kilise cemaatinin yoğun duygular yaşadığı, Davutoğlu'nun kendilerini ziyaret etmeleri nedeniyle büyük bir coşku yaşadıkları gözlendi.

Türkiye kökenli Hıristiyan vatandaşlar Davutoğlu'nun konuşmasını sık sık uzun alkışlarla kesti. Antakyalı St. Dititrios Rum Ortodoks Kilisesi'nde Davutoğlu'nu karşılayan kilise yönetiminden Musa Çifçioğlu, "Biz ilk defa böyle bir şey yaşıyoruz. Doğup büyüdüğümüz, beşiğimizin sallandığı, ana sütümüzü içtiğimiz ülkemizin Dışişleri Bakanı bizi ziyaret ediyor, bunun bizim için ne ifade ettiğini anlarsınız. Biz değişik dine mensubuz ama aynı kanı, aynı ruhu taşıyan insanlarız" dedi, camilere verilen desteğin kiliselerine de verilmesini rica etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise "Sizler Türkiye'nin asli unsurlarınız. Ben üniversite hocalığım döneminde dinler tarihi de okuttum, biliyorum ki; en köklü ve en eski kültürlerden biri de Antakya Ortodoks kilisesidir. Biz de bu kültürümüzle iftihar ediyoruz. Bizim üvey evlat anlaşımız yoktur" dedi.

Kilisenin ruhani lideri Abdülmesih Sabuncuoğlu ise "Ziyaretinizle bizi şereflendirdiniz. Bütün arkadaşlarım adına size teşekkür ediyorum" dedi. Bakan Davutoğlu'na çocuklar tarafından çiçek buketler ve bir de plaket sunuldu.

Davutoğlu daha sonra Köln'deki St. Petrus ve Pavlus Kilisesi'nde Süryani vatandaşlarla buluştu. Burada da Süryani vatandaşların büyük bir coşku yaşadığı gözlendi. Davutoğlu'na büyük ilgi gösteren vatandaşlar ona dua ve teşekkürler etti, birlikte resim çekindi. Burada konuşan kilise yönetiminden İbrahim Alıcı, "Türkiye'yi yürekten seviyoruz" dedi.

Kilisenin ruhani lideri Numan Dağ ise Eski memleketimiz olan Türkiye'den çok değerli misafirlerimiz var, hoş geldiniz, şeref verdiniz, ziyaretinizle bizi mutlu ettiniz. Türkiye hükümeti din özgürlüğü alanında iyileştirmeler yaparak insanlığa hizmet ediyor" dedi. Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo ise tüm dünyadaki Süryanilerin gözünün Türkiye'de olduğunu, Türkiye'nin onlar için çok değerli olduğunu söyledi. Kilise yönetimi ayrıca bu buluşmalara aracılık eden Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa'ya minnettar olduklarını dile getirdi.

Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, "Sayın Dağ çok güzel konuştunuz ama bir noktayı düzeltmek isterim. Türkiye sizin eski vatanınız değil, her zaman vatanınızdır. Dinler tarihi okutan bir eski bir hoca olarak Süryani cemaatinin, Kadim Süryani cemaati olup ortadoğunun en köklü cemaati olduğunu biliyorum. İnancınızı buralara getirmeniz ve bunu yaşatmanız çok güzel bunu sürdürmenizi rica ediyorum. Bir ricam daha var, çocuklarınıza Türkçeyi öğretin ki; güçlü bağlarımız sürsün, 30 yıl sonraki Türk Dışişleri Bakanı size gelince onunla da anlaşabilirsiniz. Sizler Türkiye'nin asli unsurusunuz. Sizleri Türkiye'deki vatandaşlarımızın selamlarıyla kucaklıyorum" dedi. "Türkiye Cumhuriyeti acı ve iyi günlerinizde her zaman yanınızdadır" diyen Bakan, "Türkiye'nin size olan ilgisi ebediyete kadar devam edecektir. Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımızı kendi eviniz gibi görün. Mardin'deki Mor Gabriel kilisesiyle ilgili yaşanan sorunlara da değinmek isterim. Birileri bunu istismar etmeye çalışabilir. Ama yaşanan sorun söz konusu arazinin orman arazisi olması nedeniyle yaşanan hukuki sorunlardır. Orayı kilise kullanmaya devam edecek. Tam aksine Başbakanımız Ramazan ayında, cemaatlere ait gayri menkullerin iade edileceğini açıklamıştır. Biz her renk, ırk ve dinden oluşan büyük bir aileyiz. Hepsi bizim. Biz sizleri Türkiye Cumhuriyeti diasporası olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı. ...
CIHAN
zaman.com.tr

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen