Donnerstag, 12. Januar 2012

Süryaniler, Anavatanlarına Dönmek İstiyor


10.1.2012

Yıllar önce yaşadıkları köyleri ve şehirleri çeşitli nedenlerle terk ederek, göç eden Süryani asıllı Türk vatandaşları tekrar anavatanlarına dönmeye başladı.
Haber: (Özel Haber) Süryaniler, Anavatanlarına Dönmek İstiyor

Yıllar önce yaşadıkları köyleri ve şehirleri çeşitli nedenlerle terk ederek, göç eden Süryani asıllı Türk vatandaşları tekrar anavatanlarına dönmeye başladı.

Süryani asıllı vatandaşlar, son yıllarda yaşanan terör olayları dolayısıyla başta İsveç, İsviçre, Almanya, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine göç etmişlerdi. Yıllar önce terk ettikleri köy ve topraklarının özlemi ile yaşadıklarını belirten Süryani asıllı Türk vatandaşları, huzurun hakim olmasıyla birlikte artık geri dönüp köylerine yerleşmek istediklerini belirtti. Bazılarının dönüş planları kapsamında evlerini onardığını ifade eden Süryaniler, bunun yeterli olmadığını ve devletin kendilerine

kucak açması gerektiğini söyledi. Dönecekleri bölgelerdeki güvenliğin sağlanmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Süryaniler, yaşadıkları köylerdeki kadastro ihtilafları ve tapuların düzenlenmesi istediklerini kaydetti. Köy yollarının da yapılmasını istediklerini belirten Süryaniler, elektrik, su ve eğitim sorunlarının çözülmesi ile birlikte geri dönüşün hızlanacağını söyledi.

Süryani asıllı Türk vatandaşı olan 57 yaşındaki Yakup Demir 35 yıl önce İsviçre'ye yerleştiğini söyledi. Uzun yıllar İsviçre'de çalışan Demir, bölgedeki olayların azalmasının ardından dönerek köyüne yerleşti. Köye dönüş yapan 13 aile, yıkılan köyü modern bir şekilde yeniden inşa etti. Mardin'in Midyat ilçesi Elbeğendi köyünde eşi Atiye Demir ile birlikte yaşamını sürdüren Yakup Demir, İsviçre'de bulunan 4 çocuğunun da yaz aylarında gelerek kendileriyle birlikte kaldığını söyledi. İsviçre'den dönüş

sebebinin Türkiye'de değişen demokrasi olduğunu belirten Demir, bundan dolayı geri dönüşe karar verdiklerini belirtti. Demir, "Şu an köyümüzde 13 aile var, yalnız 19 ev inşa ettik. Köyümüz daha da büyüyor., Dönmek için hazırlık yapanlar var. Turabdin bölgesinde aşağı yukarı 2 bin 500-3 bin civarında Süryani var. İstanbul'da 10-15 bin küsur var. Türkiye genelinde 20 bin civarında Süryani vatandaşı olduğunu söyleniyor. Elbeğindi köyünde yaşayanlar olarak biz kendi aramızda derneğimizi kurduk. Kendi çabamızla

dönüş başlattık. Anavatanımıza, köyümüze, toprağımıza döndük ve yaşıyoruz" dedi.

İşviçre'de 29 yıl yaşadıktan sonra Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Öğündük köyüne dönen 5 çocuk babası Davut Ürek ise gittikleri günden itibaren her zaman dönmeyi planladıklarını söyledi. Ürek, "Kendi vatanımızı, kendi doğduğumuz yeri her zaman seviyoruz ve seveceğiz de.

Çünkü sadece bugün değil, 5 bin seneden beri bu toprakların üzerinde yaşıyoruz. Biz Süryani'yiz bu toprağı seviyoruz" şeklinde konuştu.

Öğündük Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yuhanna Ürek, 32 yıl İsviçre'de yaşadıktan sonra topraklarına geri döndüğünü söyledi. Ürek, "Biz buraları çok seviyoruz. Biz de Türk vatandaşıyız. Bir milletin parçalarıyız. Vatanımızı seviyoruz ve kalkındırmak istiyoruz. Ama biraz daha güzelleşmesi ve demokratik adımların atılması lazım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bazı bölgelerinde yaşayan Süryaniler'in 5 bin yıldır yaşadıkları kendi topraklarını terk etmek istemedikleri belirtildi. Süryanilerin başta terör olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı topraklarını bırakıp Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç ettikleri biliniyor. - MARDİN

haberler.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen