Dienstag, 21. Februar 2012

'Süryaniler, bu ülkede misafir değil'


TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonuna, önerisini sunan Mor Gabriel Manastır Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, "6 bin yıldır bu topraklarda yaşıyoruz" dedii.

20:20, 20 Şubat 2012 Pazartesi

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Mor Gabriel Manastır Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün ise, Süryanilerin 6 bin yıldan beri Anadolu topraklarında yaşadıklarını belirterek, ''Bu ülkede misafir değiliz'' dedi.

Ergün, ''Bugün bizler için tarihi bir gündür. Süryaniler, 6 bin yılı aşkın burada yaşıyorlar. Bu ülkenin en eski halklarından biridir. Misafir değiliz bu ülkede'' diye konuştu.

Meclisin kendilerini çağırıp önerilerini dinlemek istediğini kaydeden Ergün, ''Bizler dünyadaki tüm Süryaniler adına buradayız. Sadece vakıf adına değil, ister diaspora, ister Türkiye'de, Avrupa, ABD, Ortadoğu'daki tüm Süryanilerin isteklerini dile getirmek için buradayız'' dedi.

Mor Gabriel Manastır Vakfı Vekili Rudi Sümer de komisyona sundukları öneriler hakkında bilgi verdi. Anayasal güvenceye kavuşturulmasını istediklerini hususları komisyona ilettiklerini belirten Sümer, şöyle konuştu:

''Uygulamada azınlık olarak Rum, Ermeni ve Yahudiler kabul ediliyor. Lozan Antlaşması kapsamında Süryanilere hakları tanınmıyor. Lozan Antlaşması kapsamında Süryanilerin azınlık statüsünün kabul edilip bunun Anayasal güvenceye kavuşturulmasını talep ettik. Süryani halkının gerek cemaat vakıfları nezdindeki sorunları, gerekse birey olarak yaşadığı mülkiyet sorunlarını dile getirdik. Mülkiyet hakkı ile ilgili düzenlemenin daha genel, koruyucu, azınlıkları daha fazla koruyan bir düzenleme haline dönüştürülmesini istedik. Bunun yanında kültürel haklarımızı dile getirdik. Süryani dilinin eğitiminin verilmesi, geliştirilmesi, yaşatılmasını istedik. Süryani dili, UNESCO tarafından tehlike altındaki dil olarak rapor edilmiştir. Ayrıca, din ve vicdan özgürlüğü konusunda yaşadığımız sorunlar var; bunların güvence altına alınmasını istedik. Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde diğer gayrimüslimlerin de temsilinin olanaklı hale dönüştürülmesini, vatandaşlık ile ilgili daha genel ve kucaklaşıcı düzenlemeler yapılmasını istedik.''

Sümer, ''Din adamları için maaş talep ettiniz mi-'' sorusuna, ''Devletin sağlamış olduğu finansmandan tüm dinlerin yararlandırılmasını, ibadethanelere aynı hakların sağlanmasını, imamlara sağlanan maaş ve diğer hakların diğer din adamlarına verilmesini de istedik'' karşılığını verdi.

Kuryakos Ergün, ''Ders kitaplarının müfredatla ilgili sıkıntılarınızı dile getirdiniz mi-'' sorusuna, ''Dile getirdik. Daha önce de yazılı olarak Milli Eğitim Bakanımıza iletmiştik, yeni öğretim yılında kaldırılacağını söylemişlerdi. Ayrıca Süryanilerin devlet makamlarında, bürokraside görev alabilmelerini dile getirdik'' şeklinde konuştu.
dunyabulteni.net

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen