Sonntag, 4. März 2012

Bakan Davutoğlu, Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Çetin'i Ziyaret Etti

04 Mart 2012 Pazar 00:25

Bakan Davutoğlu, Türk Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Çetini Ziyaret Etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin'i ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul'daki dini liderlere nezaket ziyaretleri kapsamında Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi'nde Türk Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin'i, ziyaret etti. Süryani geleneğinin medeniyet tarihi içindeki önemine değinen Davutoğlu, "Bugün çağdaş devlet anlayışı içinde bütün vatandaşlar gibi Süryani vatandaşlarda eşit haklara sahiptir ve asli unsurlardır" diye konuştu.

Süryanilerin, din özgürlüğünden de en kapsamlı şekilde yararlanma hakkı olan bir topluluk olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Süryani toplumunun bölgesel barışa da büyük katkılar yapacağına inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Metropolit Yusuf Çetin ise, kilisenin yapısı, tarihi ve cemaati hakkında bilgi verdi. Süryanilerin, İslam dinine de önemli katkılarda bulunduğunu belirten Çetin, ''Biz bu ülkeyi çok seviyoruz. Osmanlı döneminde olsun, Cumhuriyet kurulduktan sonra olsun devletimizin yanında yer aldık" diye konuştu.

Lozan antlaşması döneminde patriklerinin kendilerini azınlık kabul etmediklerini ifade ettiğini anımsatan Çetin, ''Biz Süryaniler kendimizi azınlık kabul etmememizle beraber, sanki bir nevi cezalandırıldık Cumhuriyet tarihinde. Ne azınlık haklarından yararlanabildik ne de normal vatandaş haklarından yararlanabildik. Artık 21. asra gidiyoruz. Biz Türkiye'de kalan farklı inanç sahipleri 100 bini aşmıyoruz. İnşallah bu yeni anayasada bu da halledilir. Kendimizi bu ülkenin parçası olarak görüyoruz. Ülkemizin büyümesi, barışı için dua ediyoruz. Dünya barışı için dua ediyoruz'' dedi.

Çetin, yurtdışındaki Süryanilerin de Türkiye için çaba harcadığını, kendilerini bu ülkenin bir parçası olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: IHA

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen