Donnerstag, 23. August 2012

Mardin'de 2 Bin Yıl Sonra Aramice Eğitim Başlıyor

Haber Tarihi: 23 Ağustos 2012 Perşembe Saat 10:42
Cihan Haber Ajansı 

Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından 2012-2013 öğretim yılında sertifikalı Süryanice ve İbranice kursları açılacağı bildirildi.

Haber: Mardin'de 2 Bin Yıl Sonra Aramice Eğitim Başlıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından 2012-2013 öğretim yılında sertifikalı Süryanice ve İbranice kursları açılacağı bildirildi. Üniversite bünyesinde açılan İbranice ve Süryanice kurslarına katılmak isteyen adaylar 22 Ağustos ile 7 Eylül tarihleri arasında Yaşayan Diller Enstitüsü (Zinciriye Medresesi)'ne başvuracak. 17 Eylül tarihinde başlayacak olan Süryanice ve İbranice kursları hafta içi ve hafta sonları 1.seviye için iki ayrı kategoride verilecek. Kursun her biri 3 ay süreyle devam edecek. Kursa katılan öğrenciler kurs kurları sonunda başarılı bir performans gösterdikleri takdirde, her bir kurs sonunda enstitü tarafından verilecek olan sertifikaları almaya hak kazanacak. Kurs başvuruları ve ilgili resmi işlemler Yaşayan Diller Enstitüsü (Zinciriye Medresesi)'nde yapılacak, dersler ise Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlük binası sınıflarında verilecek.

2 BİN YIL SONRA ARAMİCE EĞİTİMİ VERİLECEK

Türkiye'de ilklere imza atan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Serdar Bedii Omay, Özgürlükler ve barışın sembolü olan Artuklu Üniversitesi'nin Kürtçe'den sonra şimdi de Süryanice ve İbranice kursları açtığını belirterek, tarihi kentte 2 bin yıl sonra tekrar Aramice'yi öğrenme ve konuşmaya çalışılacak olmanın heyecanının yaşandığını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir üniversitesinde kadim bir geleneğin tekrar canlandığını belirten Omay, "Aynı üniversitede daha önce de bir ilke imza atarak Kürdoloji Bölümü'nü kurmuştuk. Bu her halde dünya tarihinin, belki çok küçük bir noktası ama bence çok önemli bir nokta. Nusaybin Akademisi'nde dünya medeniyetinin çok önemli bir adımı atılmıştı. O dönemde Aramice dersi verildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bir üniversitesinde kadim bir gelenek tekrar canlanıyor. Üniversitemiz bu konuda yoğun bir destek verecek ve Süryaniyatın mühim bir merkezi olacağını hayal ediyorum. 22 Ağustos tarihinde başlayacak olan başvurular 7 Eylül tarihleri arasında sona erecek. 17 Eylül'de başlayacak olan Süryanice ve İbranice kursları 3 ay boyunca devam edecek. Kurslarda başarılı olanlara sertifika verilecek. Artuklu Üniversitesi olarak bir kez daha özgürlüklere imza attık. Kadim şehrin sahip olduğu diller ve dinler yeniden hoşgörü sofrasında yer almaya devam edecek. Bu da üniversitemizin desteği ile sağlanacaktır." dedi.

ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ÖZGÜRLÜKLERE KAPI AÇTI

Üniversite bünyesinde açılan Süryanice ve İbranice kurslarının Türkiye ve Mardin için çok önemli olduğunu belirten Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz de tarihte özgürlükler ve barışın sembolü olarak anılan Mardin'de bugün üniversite bünyesinde Türkiye'de ilk defa Süryanice ve İbranice kurslar açılmasının önemine değinerek şunları söyledi: " Kendileri için bu bir dönüm noktasıdır. Mardin Artuklu Üniversitesi'nin tarihi yeniden yazacağına inanıyorum ve Ortadoğu Üniversitesi olacağına inanıyorum. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."
Kurslara katılmak isteyen adaylardan başvuru için, adayın mezuniyet belgesinin fotokopisi, 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanının fotokopisi, daha önce kursa girmişse aldığı sertifika fotokopisi (2. seviye için)isteniyor.

haberler.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen