Mittwoch, 26. Dezember 2012

Süryaniler Doğuş Bayramı'nı Mardin'de Kutladı

Mardin ve çevresinde yaşayan Süryaniler, Doğuş Bayramı'nı kutluyor. Süryaniler sabahın erken saatlerinde bin 400 yıllık tarihi Kırklar Kilisesi’nde eşleri ve çocukları ile geldi.
Mardin ve çevresinde yaşayan Süryaniler, Doğuş Bayramı'nı kutluyor. Süryaniler sabahın erken saatlerinde bin 400 yıllık tarihi Kırklar Kilisesi’nde eşleri ve çocukları ile geldi. Ayini Oxford Üniversitesi mezunu Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Baş Rahibi Gabriyel Akyüz birlikte yönetti.
Kilisede kız ve erkek koroları ayin boyunca Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okuyarak ruhani liderlere destek verdi. Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından özel olarak hazırlanan çeşitli baharatlardan oluşan tütsüler, gümüş tütsülükler içinde yakılarak kutsandı. Kilise ortasında yakılan ateşle devam eden ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma ve dua yaptı. Ayinin sonunda ayine katılanlar kilisede bulunan dua mumluğunda mum yakıp dua etti. Başrahip Akyüz, ayine katılanların ağzına şaraba banılmış ekmek parçacıklarını koyarak bayramlarını kutladı. Süryanilerin bayramına çok sayıda Müslüman'ın katılması ise dikkat çekti.

Süryani vatandaşların bayramını kutlamak için Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Artuklu Üniversitesi Rektörü Porf. Dr. Serdar Bedi Omay, Emniyet Müdürü Derviş Kara, İl Müftüsü Dursun Ali Çoşkun ve daire amirleri de kiliseye geldi. Deyrulafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen ve Süryani vatandaşlar misafirlerini kapıda karşıladı. Kiliseye gelen davetlilere mırra ve Süryani çöreği ikramında bulunuldu.

BİRLİKTE KARDEŞ BİR AİLE GİBİ YAŞIYORUZ

Bayramların milli birlik ve bütünlüğü simgelediğini, kırgınlığın ortadan kalkmasına vesile olduğunu belirten Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin farklı din ve dillerini, kültürlerini herkesin örnek alması gerektiğini belirtti
Mardin her türlü din, dil ve ırk açısından yüzyıllardır bir arada yaşadığı hoşgörü kenti olduğunu belirten Vali Ayvaz şöyle konuştu:“ Burada 30 medeniyetin geçtiği ve bu zamana kadar hoşgörünün hasıl olduğu bir şehir. Yine bu hoşgörü devam etmektedir. Herkes birbirine gayet iyi bir şekilde geçinmektedir. Birbirine saygı ve saygıyı özellikle dini alanında herkes komşusunun kutsal günlerini tebrik etmektedir. Birlikte kardeş bir aile şeklinde yaşanıyor. Bu binlerce yıldır böyle devam ediyor. Temennimiz bu kardeşliğin devam etmesidir. Sadece duygu düşünce olarak değil, aynı zamanda birbirimizin mabetlerine, camisine, kilisesine sahip çıkmışızdır. Önemli bir görevimiz var. Mardinliler olarak her cemaatten her dilden olarak dünya insanlarına gerçekten her dinin beşiği olan ilimizi layıkı ile tanıtmaktır. Bu nedenle Süryani cemaatimizin bayramını kutluyorum.” dedi.

MARDİN DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR

Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ise, Mardin’de dillerin, dillerin farklı kültürlerin beraber yaşadığı hoşgörü kenti olduğuna dikkat çekti. Mardin tarihçesine bakıldığında değişik toplumların etnisitelerin, dinlerin kültürlerin beraber yaşadığı birbirini benimsediği bir atmosfer olduğunu kaydeden Özmen konuşmasına şöyle devam etti.” Hem bölgemiz içini hem Türkiye içini hem dünya için güzel bir yapı ve örnek teşkil ediyor. Bu ruhani mevsimler dini bayramlar ve kültürel bayramlarda insanlar birbirine olan sevgisini saygısına karşılıklı bir şekilde pekişmesine vesile oluyor. Mardin tarihine baktığımızda Hıristiyanların Müslümanların Yezidilerin, Süryanilerin, Kürtlerin, Arapların, Türklerin ve bütün halkların birbiri ile olan saygısını, sevgisini, dayanışmasını tarih boyunca yansıtmıştır. Bu güzel birlikteliğin ve bayramların bu olumsuzlukları ortadan kaldırmasına vesile olmasını diliyorum.”

MARDİN KİMLİKLERİNDEN VEYA İNANÇLARINDAN DOLAYI ÖTEKİLEŞTİRİLMEDİĞİ BİR ŞEHİRDİR..

Mardin’de dini anlamda dört dini bayram kutlandığını belirten Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, "Biz bugün Süryani, Hıristiyan cemaatinin Noel bayramını kutlamak için burada bulunuyoruz. Mardin’de farklı kültürler bir arada. Hem etnik anlamda hem de dinsel anlamda insanlar bir arada yaşıyor. Bir hoşgörü ortamında insanlar ibadetlerini günlük yaşamlarını sürdürüyor. Bu hoşgörü ortamı hem Türkiye’ye hem de dünyaya model olacaktır. Biz Mardin olarak çoğunluk kültürü değil çoğulcu bir kültüre sahibiz. Bununda altını çizmek gerekir. İnsanlar burada kimliklerinden veya inançlarından dolayı ötekileştirilmediği bir alandır. Bu alanı benimsemek gerekir.”şeklinde konuştu
Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun da, Süryani cemaatinin bayramını kutlayarak, farklı dinlerin ve dillerin bir arada yaşamanın önemine değindi.
Tören sonunda kilise avlusunda toplanan Müslüman ve Süryaniler birbirleri ile kucaklaşarak hoşgörü tablosu sergiledi.

CİHAN
midyathabur.com/  26.12.2012

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen