Samstag, 30. März 2013

Mor Gabriel için ‘irade’

30 Mart 2013 - 02:30

Mor Gabriel Manastır Vakfı Başkanı Ergün, hükümetin davadan feragat etmemesini eleştirerek, çözüm için siyasi zeminde irade gösterilmesinin yeterli olacağını söyledi


Mor Gabriel için ‘irade’

BURCU KARAKAŞ Ankara

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, “Mor Gabriel sorununun çözülmesi için siyasi zemin hazır, yeter ki irade olsun” dedi. Ergün, manastıra karşı açılan davalardan birinin davacısının hazine olduğunu belirtirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kendisine, “Şu anda elimizden gelen bir şey yok. Mor Gabriel’in size ait olduğunu biliyoruz. Ancak yargıya intikal ettiği için müdahale edemiyoruz” dediğini anlattı. Ergün, davacılardan birinin hazine olduğunu anımsattıklarında ise “Şimdi feragat edersek, başka davalar için emsal teşkil eder” yanıtını aldıklarını belirtti. Ergün, Milliyet’in sorularına şu yanıtları verdi:

 “Birileri bu manastırın burada kalmasını istemiyor” demiştiniz. Kim onlar?

Biz de bilmiyoruz kim olduklarını. Bilsem haklarında suç duyurusunda bulunurdum. Birileri manastırı ihbar ettiyse bile işlerin bu kadar büyümesi gerekmiyordu. Olayın ne olduğunu algılayamıyoruz. Sayın Dışişleri Bakanı ile görüşmemizde kendisi, ‘Şu anda elimizden gelen bir şey yok. Mor Gabriel’in size ait olduğunu biliyoruz. Ancak yargıya intikal ettiği için müdahale edemiyoruz’ dedi. Davaların bir tanesini Hazine’nin açtığını söylüyoruz. Hazine kimdir? Davayı hükümet açmış.

 Aldığınız cevap nedir?

‘Şimdi feragat edersek, başka davalar için emsal teşkil eder’ deniliyor.

 Erdoğan, Arınç ve Davutoğlu ile görüştünüz. Görüşmelerin odak noktasında Mor Gabriel mi vardı?

Şu anda duyduğumuza göre, hangi hükümet görevlisi yurtdışına çıksa, ilk etapta Mor Gabriel sorunu önüne geliyor. Sanki Türkiye’yi şikayet ediyormuşuz gibi bir izlenim oluşuyor. Halbuki, Davutoğlu ile görüşmemizde de kendisine söyledik, Avrupa’daki Süryaniler bize görevimizi yerine getirmediğimiz gerekçesiyle davaların açıldığını düşünüyorlar. Mor Gabriel sorununun çözülmesi için siyasi zemin hazır, yeter ki irade olsun. Azınlıkların el konan mallarına iadesi ile ilgili bir dosya hazırlamıştık, şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde bekletiliyor. O dosya kapsamında sorunlar çözülebilir. Mahkeme beklemeye gerek yok.

 Bunu dile getirdiğinizde ne söyleniyor?

- ‘Bakalım’ deniliyor. Demek ki hâlâ irade oluşmadı.

 Mor Gabriel konusu açıldığında hükümet tarafında bir mahcubiyet hissediyor musunuz?

- Onları bilemiyorum ama biz bu konuyu devamlı açtığımız için üzülüyoruz, mahçup oluyoruz. Davutoğlu görüşmemizde “İrademiz var, bu işi çözeceğiz” dedi ama o kadar çok duyuyoruz ki. Çözüm görmek istiyoruz.
Milliyet.com.tr 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen