Montag, 20. September 2010

Süryani din adamı Başrahip Ibrahim Türker hayatını kaybetti

20 Eylül 2010, 07:31

14 yaşından bu yana bütün afiyetini, gücünü ve hayatını, dinine adayan Başrahip Türker, inzivaya çekildiği manastırda yakalandığı amansız hastalığı sonrası hayatını kaybetti.

Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle yaklaşık 2 yıldır tedavi gören Süryani Başrahip İbrahim Türker, hayata gözlerini yumdu. 14 yaşından bu yana bütün afiyetini, gücünü ve hayatını, dinine adayan Başrahip Türker, inzivaya çekildiği manastırda yakalandığı amansız hastalığı sonrası hayatını kaybetti.

Müslüman, Yezidi, Hıristiyan dinlerine mensup vatandaşların bir araya geldiği cenaze töreninde duygulu anlar yaşandı. Mardin’deki Deyrulzafaran Manastırı ve Midyat’taki Mor Hobil-Mor Abrohom Manastırındaki 60 yıllık din adamlığı görevi süresince yüzlerce öğrenci yetiştiren Başrahip İbrahim Türker’in (74) vefatı, sevenlerini yasa boğdu.

Turabdin Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş, Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay, İlçe Müftüsü Abdurrahim İnanç, Süryani din adamları ile Müslüman, Yezidi ve Süryani vatandaşlar cenaze merasiminde hazır bulundu.

Süryani cemaati tarafından çok sevilen başrahibin Türker’in hayatını kaybetmesiyle yasa boğulan akrabaları ve sevenleri taziye için yurt dışından Midyat’a akın etti. İsveç, İsviçre, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Suriye’den yaklaşık 2 bin kişi cenaze törenine katılarak, hayata gözlerini yuman başrahip için topluca dua etti.

Midyat’taki Mor Hobil-Mor Abrohom Manastırı’nda Turabdin Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş ve Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen tarafından yapılan cenaze ayininde İncil’den ayetler okunup, dua edildi. Metropolit Samuel Aktaş tarafından, ‘Meyrun’ adı verilen kutsanmış yağ sürüldükten sonra üzerine toprak serpilen başrahip İbrahim Türker, Süryani gelenek ve göreneklerine göre, dini törenlerde giydiği kıyafetlerle, azizlere özel olarak yapılmış olan sandalye üzerinde oturtularak, yüzü doğuya dönük ve naaşı dik bir vaziyette manastırdaki ruhbanlara ayrılan mezarda defnedildi.

Başrahip İbrahim Türker’in yeğeni Yusuf Türker, yaptığı açıklamada, “Amcasının cenaze töreninde kendilerini yalnız bırakmayan Süryani cemaati ve diğer dinlere mensup vatandaşların bizzat cenaze merasimine gelerek cenaze töreninde hazır bulunmalarının kendilerini teselli ettiğini belirterek, Maksielyas ailesi ve Süryani Cemaati adına onlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ise, “Merhum rahip, gerçekten çok iyi bir insandı. İyi bir Midyatlıydı, iyi bir hemşeriydi ve iyi bir güneydoğuluydu. Dinine de çok iyi hizmet ediyordu. Bütün Süryani cemaatinin başı sağ olsun. Allah yakınlarına sabır versin.” dedi.

Midyat Müftüsü Abdurrahim İnanç da, “Bizler Süryani cemaatinin taziyelerine gidiyoruz, onlarda bizim taziyelerimize gelerek, birbirimize başsağlığı dileğinde bulunuyoruz. İnançların farklı olması bizlerde bu tür işlerin yapılmamasını geçerli kılmaz. İnsan Cenabı Hak’ın katında değerlidir, insan mükerremdir, insan muhteremdir, insana saygı gerekir, hangi dinden, hangi ırktan hangi mezhepten olursa olsun. Süryani cemaatinin başı sağ olsun, işleri rast gelsin. Allah hiçbir acıyı hiç kimseye tattırmasın. Bu tür merasimlerin birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diliyorum” dedi.

Merhum Rahip Türker’i 30 yıldır tanıdığını söyleyen Mider Derneği Başkanı Ünal Günel, “Zaman zaman kendisi ile görüşürdük çok iyi bir insandı, hoşgörülüydü. Beraber güzel günlerimiz geçmişti, kendisini çok seviyorduk. Çok üzüntülüyüz.” dedi.

Cenaze törenine katılan herkese çıkışta çörek ve mırra ikram edildi. Taziyeler, Metropolitler ve ailesi tarafından manastır avlusunda kabul edildi.
midyathabur.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen