Donnerstag, 5. Mai 2011

Mardin Süryani Paskalya Bayramında Hoşgörü Rüzgârı Esti


Mardin'de yaşayan Süryaniler, Hz. İsa'nın ölümünden sonra tekrar dirilmesini simgeleyen Paskalya Bayramı'nı bin 400 yıllık tarihi Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen bir ayin ile kutladı. Paskalya bayramında Vali Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Müftü Vekili Mahsum Taşçı Metropolit Saliba Özmen ile yumurta tokuşturdu.

Mardin Kırklar Kilise'sinde düzenlenen ayin için Süryaniler sabahın erken saatlerinde bin 400 yıllık tarihi kiliseye eşleri ve çocukları ile geldi. Ayini Oxford Üniversitesi mezunu Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Baş Rahibi Gabriyel Akyüz birlikte yönetti. Kilisede kız ve erkek koroları ayin boyunca Arapça, Süryanice ve Türkçe ilahiler okuyarak ruhani liderlere destek verdi. Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından, özel olarak hazırlanan çeşitli baharatlardan oluşan tütsüler, gümüş tütsülükler içinde yakılarak kutsandı. Ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma yapıp dualar okudu.

Ayinin sonunda ayine katılanlar, kilisede bulunan dilek mumluğunda mum yakıp dileklerde bulundu. Metropolit Saliba Özmen ayine katılanların ağzına şaraba banılmış ekmek parçacıklarını koyarak oruçlarını açtı. 50 gün oruç tutan ve bu süre içinde hayvani gıda yemeyen Hıristiyanlara kilise çıkışında Hz. İsa'nın yeniden dirilişini simgeleyen kırmızıya boyanmış yumurta ve lebeniye (yoğurt çorbası) ikram edildi. Kırklar Kilisesi'ndeki ayine Suriye'den de ailelerin katıldığı gözlendi. Tarihi güzellikleri yerinde görmek üzere yurt içi ve yurt dışından Mardin'e gelen bir grup turistte ayine katıldı. Ayin sonrasında Süryani cemaati, kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştı.
Ayin bitiminde kilisenin kabul salonunda kutlamalara devam edildi. Süryanilerin Paskalya bayramını kutlamak Üzere Kırklar Kilise'sine gelen Vali Ayvaz, Süryani cemaati üyeleri tarafından karşılandı.

HOŞGÖRÜ GELECEK NESLE AKTARILACAK

İlk defa bir Süryani paskalya törenine katıldığını kaydetti. Mardin’de geçmişten gelen çok güzel bir diyalogun yaşandığını ifade eden Vali Ayvaz, "Mardin’imizin özelliği yüzyıllardır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmasıdır. Her milletin ve medeniyetten Mardin’de kardeşlik oluşmuştur. Mardin deyince özellikle Süryani kardeşlerimizin varlığı anlaşılır. Dünya çapındaki Süryani kardeşlerimiz buraya gelir kutlamalara katılır. Bundan sonraki dönemde önemli olan güzel bir Mardin bırakmaktır. Bu birlik ve beraberliği genç neslimize göstererek olur. İnşallah bunu sağlayacağız. Zaten Mardin’de çok güzel bir diyalog var. Buda dünya ülkeleri içerisinde gözle görülürüz güzel bir başarıda sayılır. Bu birlikteliği sağlayan geçmiş ve şuandaki yöneticilerimize ve dini önderlerimize de teşekkür ederim" dedi.
Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen ise yaptığı konuşmada
"Bu dünyada var oluşunu anlamlandırma çabası, insanı maddi boyuttan manevi boyuta götürür. Kutladığımız Kiyam (Paskalya) bayramının heyecanıyla herkese sağlık ve başarılar dilerim. Şu anda Ortadoğu’da yaşanan bu hoşgörüsüzlük ve savaşlar içinde bulunduğumuz dini bayramlar, Müslüman kardeşlerimizin de dini bayramları sayesinde inşallah Mardin’deki güzellikler bütün dünyaya yansır. Mardin bir ailedir. Bütün etnik kimliği ile. Güzide Mardin’imizin geleceği için yürütülen bütün çalışmaların, rabbin inayetiyle başarı ile kutsanması için dua ederken bu kutsal günün seçim havasına giren ülkemizin esenliğine ve çalkalanan Ortadoğu’nun siyasi istikrarına vesile olmasını niyaz ediyoruz" dedi.

Kutlamalara, Rektör Vekili Prof. Dr.Kadri Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay Milletvekili adayları ve çok sayıda Müslüman vatandaş da katıldı.
Kaynak: Mardin Valiligi

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen