Mittwoch, 8. Juni 2011

Süryani kilisesine mühür


Hürriyet, 6 Haziran 2011 / Tuncay YILDIRIM/KÖLN

Köln'de Süryani cemaati, iki yıldır ibadet ettikleri kiliselerinde dün düzenledikleri kutsamaya bir saatlik özel izinle girebildiler. Belediye yeterli yangın önlemi bulunmadığı gerekçesiyle kapıya mühür vurunca ayin yakındaki bir Katolik kilisende devam etti.

Süryani kilisesine mühür

Almanya'nın Köln kentinde Süryanilere ait St. Simon Kilisesi yeterli yangın tertibatı olmadığı gerekçesiyle belediye tarafından mühürlendi. İki yıldır ayinlerini bu kilisede düzenleyen Süryani cemaati dün kilisenin kutsanacağı ayine gelince mühürlenmiş kapılarla karşılaştı.

2000 yılında kilise olarak inşa edildikten sonra cemaat yetersizliği nedeniyle kapatılarak avcılar kulübüne dönüştürülen binayı 2008'de satın alan Süryaniler, yeniden restore ederek kilise olarak kullanmaya başladılar. Yaklaşık 200 kişinin ibadet edebildiği kilisenin resmi açılışı iki yıl önce yapıldı. Ancak dini ritüellere göre kilisenin kutsanması dün gerçekleştirildi. Kutsama için Suriye ve Türkiye'den ruhani liderler geldi.

PAPAZ GİRİNCE CEMAAT DE DALDI


Dün saat 10.00'da kilisenin kutsandığı ayine katılmak üzere gelen cemaat dışarıda beklemeye başladı. Kapı mühürlendiği için önce içeriye kimse alınmadı. Köln Belediyesi'nden bir görevli kutsama için içeriye papazlarla birlikte 10 kişinin alınabileceğini, daha fazlasına izin verilmeyeceğini belirterek, ana giriş kapısındaki mührü bir saatliğine söktü. Ancak papazlar içeriye girince cemaat de onlarla birlikte girdi. Böylece ayin başladı. Bu sırada cemaat yöneticileri kiliseye gelen polis ve belediye görevlileriyle konuşarak, olası bir gerginliği önlediler. Görevli ve polis memuru bir saat sonra kilisenin tamamen boşaltılması koşuluyla duruma göz yumdular. Kilisedeki ayin bir saatten fazla sürünce, cemaat yakındaki Katolik kilisesine giderek, ayine devam etti. Kilise boşaltıldıktan sonra belediye görevlisi kapıyı yeniden mühürledi.

BU DURUM BİZİ ÜZDÜ

Süryani Cemaati İkinci Başkanı Bedih Kaya, iki yıldır kiliselerinde rahatlıkla ibadetlerini yaptıklarını belirterek, "Yangın önemlerinin yetersiz olduğu belirtilerek kapımıza mühür vuruldu. Oysa biz burada iki yıldır ibadet ediyoruz. Bu güne kadar kimse sorun çıkarmadı. Üstelik bina kilise olarak inşa edilmiş. Biz önemli bir değişikliklik de yapmadık. Kutsama için din adamlarımız Suriye ve Türkiye'den özel olarak geldiler. Almanya'nın değişik kentlerinden çok sayıda cemaat de geldi. İçeriye girmemize izin verilmeseydi ayini bahçede yapmak zorunda kalacaktık. Memurlar kolaylık gösterdi. Ama böyle bir gerekçeyle, bu önemli ayin öncesi kapıya mühür vurulması bizi üzdü. Mimarımızla görüştük. Sorunu bir an önce çözeceğiz" dedi.

YA TÜRKİYE'DE OLSAYDI

Yaşanan sorunu yerinde incelemek üzere kiliseye gelen Köln Belediye Meclisi Üyesi Malik Karaman belediyenin bu tutumunu yadırgadığını belirterek şöyle konuştu:

"Burası kilise olarak inşa edilmiş. Üstelik Süryaniler burayı iki yıldır kullanıyor. Bu çok özel günlerinde böylesi tatsız bir durumu yaşamaları beni çok üzdü. Bu Köln'ün imajına zarar veren tatsız bir durum. Üstelik din özgürlüğü konusunda Türkiye'ye sürekli eleştiri yönelten Almanya'da hiç karşılaşılmaması gereken bir olay. Ben az önce bir din adamıyla görüştüm. Suriye'de bile kiliseye mühür vurulmadığını söyledi. Bu olay Türkiye'de olsa Avrupalılar kıyameti koparırdı. Bugün Süryaniler burada kendi kiliselerindeki kutsama törenine katılamadılar. Kapıya mühür vurulması onları çok incitti. Sorunun takipçisi olacağım."

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen