Montag, 22. August 2011

Mardin'deki Mor Efrem Mor Teodorus Kilisesi bugün ibadete açıldı.

21 Ağustos 2011

Tarihi kilise ibadete açıldı

Mardin'in Nusaybin ilçesindeki Mor Efrem Mor Teodorus Kilisesi, Avrupa'daki Süryani dernekleri ve vatandaşların katkıları ile restore edilerek, ibadete açıldı.

İlçeye bağlı Üçköy'de bulunan 6. yüzyıla ait tarihi kilise önünde düzenlenen törene Mardin Vali Yardımcısı Şenol Koca, Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, Metropolit Samuel Aktaş, Nusaybin Belediye Başkan Vekili Hasan Bozkurt, ilçe Müftüsü İsmail Çiçek, Tur Abdin Kalkındırma Dernekleri Federasyonu Sabri Akbaba ve Süryani vatandaşlar katıldı.

Koca, Metropolit Salibe Özmen'in yaptığı ayinin ardından yaptığı konuşmada, Mardin'in barışın, sevginin, birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Mardin'in bir ebru olduğunu ifade eden Koca, ''Bu ebrunun içinden hiçbir rengi ayırt edemezsiniz. Ayırırsanız bu ebrudan hiçbir eser kalmayacaktır. Bu güzel eser burada yıllardır egemen olmuş, barışın, kardeşliğin, birlikte yaşama kültürünün devamı olacaktır. Bu eser inşallah barışın bu bölgedeki anıtı olacaktır. Ben ümit ediyorum ki buraya katkı sunan vatandaşlarımız bu katkılarını Nusaybin'deki Mor Yakup ve Mor Evgin kiliselerinden de esirgemeyeceklerdir.

Ümit ediyorum ki bu güzel eseri yaşatanlar sadece belirli günlerde buraya gelip törenler yapmakla kalmaz, vatanlarına sahip çıkarak burada yaşarlar. Bu kilisenin birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerinden birisinin dünyaya sunulması noktasında ortak bir ses olarak dünyaya yayılmasını diliyoruz'' diye konuştu.

Kaymakam Girgin, Süryani vatandaşların bu coğrafyanın kadim bir rengi olduğunu söyledi.

Süryanilerin kendileri için büyük bir zenginlik ve bu coğrafyanın vazgeçilmez bir parçası olduğuna dikkati çeken Girgin, şöyle konuştu:

''Geçmişte gerek ekonomik sebepler, gerekse sosyal sebeplerden dolayı doğup büyüdüğü bu coğrafyayı, bu toprakları bırakıp belki Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kaldılar. Fakat son yıllarda meydana gelen gelişmeler ve bizim devlet olarak bu anlamdaki çabalarımız, bu vatandaşlarımızın topraklarına geri dönmesine vesile olacaktır. Biz de bu anlamda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz.

Son yıllarda özellikle bu bölgedeki bütün Süryani köylerimizde gerek içme suyu gerek altyapı, gerek yolların asfaltlanması gibi birçok hizmet için elimizden geleni çabayı gösteriyoruz. Çünkü bizim için bu vatandaşlarımızın buraları terk etmemeleri, bu zenginliği sonsuza kadar devam ettirmeleri, bu coğrafyanın parçası olduklarını göstermeleri çok önemli. Kilisenin restore edilerek yeniden hizmete açılması son derece anlamlı.

Bunun diğer Süryani köylerine de örnek olacağını düşünüyorum. Bu coğrafyayı kesinlikle canlı tutmalıyız. Bu kiliselerimizi, manastırlarımızı restore ederek, inşa ederek tekrar kullanılır duruma getirip kullanıma açmalıyız.''

-''DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ TOPRAKLARA GERİ GELMEK İSTİYORUZ''-

Yemişli Köyü Muhtarı Kenan Karataş, Süryanilerin geçmişte köylerinin boşaltılması nedeniyle yaşadığı topraklardan göç etmek zorunda kaldığını hatırlatarak, ancak özlemini duydukları topraklara geri dönmek yönünde istekleri olduğunu söyledi.

Süryanilerin doğup büyüdükleri topraklara yerleşmek istediğini ifade eden Karataş, ''Buralar yıkılmış, harap olmuş vaziyetteydi. Kilisemizi katkılarla restore ederek hizmete açtık. Barış için diyaloglarımızı geliştiriyoruz. Doğup büyüdüğümüz topraklara geri gelmek istiyoruz. Biz devletimiz her zaman takdir ediyoruz'' dedi.

Tören, Süryani grubunun seslendirdiği ilahilerin okunmasıyla sona erdi.

A.A. / gercekgundem.com

1 Kommentar:

  1. Der Kommentar wurde von einem Blog-Administrator entfernt.

    AntwortenLöschen