Montag, 22. August 2011

Restore Edilen Mor Efrem Mor Teodoros Kilisesi Açıldı


21 Ağustos 2011 Pazar 18:56

Mardin'in Nusaybin ilçesi Üçköy'de restorasyonu tamamlanan Mor Efrem Mor Teodoros Kilisesi, düzenlenen törenle açıldı. Süryani cemaatinin büyük ilgi gösterdiği açılışta barış ve kardeşlik vurgusu yapıldı.

Mardin'in Nusaybin ilçesi Üçköy'de restorasyonu tamamlanan Mor Efrem Mor Teodoros Kilisesi, düzenlenen törenle açıldı. Süryani cemaatinin büyük ilgi gösterdiği açılışta barış ve kardeşlik vurgusu yapıldı.

6. yüzyıldan kalma Mor Efrem Mor Teodoros Kilisesi'nin açılışına Mardin Vali Yardımcısı Şenol Koca, Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, Metropolit Samuel Aktaş, Nusaybin Belediye Başkan Vekili Hasan Bozkurt, Müftü İsmail Çiçek, Tur Abdin Kalkındırma Dernekleri Federasyonu Sabri Akbaba ve Süryani cemaati üyeleri katıldı. Metropolit Özmen'in yaptığı ayin sonrası kilise bahçesinde tören düzenlendi. Törende Süryanice yapılan açılış konuşmalarından sonra kürsüye gelen Mardin Vali Yardımcısı Koca, Mardin'in

barışın, sevginin, birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerinden biri olduğunu dile getirdi. Mardin'in bir ebru olduğunu söyleyen Koca, "Bu ebrunun içinden hiçbir rengi ayırt edemezsiniz. Ayırırsanız bu ebrudan hiçbir eser kalmayacaktır. Bu güzel eser de inşallah barışın, kardeşliğin, birlikte yaşam kültürünün burada yıllardır egemen olmuş, bundan sonra da devamı noktasında bize ümit vermektedir. Bu eser inşallah barışın bu bölgedeki anıtı olacaktır. Ben ümit ediyorum ki buraya katkı sunan

vatandaşlarımız bu katkılarını Nusaybin'deki Mor Yakup Kilisesi'nden de esirgemeyecektir, Mor Evgin Kilisesi'nden de esirgemeyeceklerdir. Ümit ediyorum ki bu güzel eseri yaşatanlar sadece belli günlerde burada gelip de törenler yapmakla kalmazlar, vatanlarına sahip çıkarlar, vatanlarında yaşarlar ve bu birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerinden birinin dünyaya sunulması noktasında ortak bir ses olarak dünyaya yayılır" dedi.

"SÜRYANİ VATANDAŞLARIMIZ BİZİM İÇİN BU COĞRAFYANIN KADİM BİR RENGİDİR"

Kaymakam Girgin ise, Süryani vatandaşların bu coğrafyanın kadim bir rengi olduğunu söyledi. Süryanilerin kendileri için büyük bir zenginlik ve bu coğrafyanın vazgeçilmez bir parçası olduğuna değinen Girgin, "Geçmişte gerek ekonomik sebepler, gerek sosyal sebeplerden dolayı doğup büyüdüğü bu coğrafyayı, bu toprakları bırakıp belki Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kaldılar. Fakat son yıllarda meydana gelen gelişmeler ve bizim devlet olarak bu anlamdaki çabalarımız, bu vatandaşlarımızın topraklarını

bırakmamalarını, köylerini canlı tutmaları, çocuklarının da buraları unutmamalarını sağlamaları gerekir. Biz de bu anlamda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Son yıllarda özellikle bu bölgedeki bütün Süryani köylerimizde gerek içme suları olsun, gerek altyapı çalışmaları, yolların asfaltlanması, devlet olarak elimizden geldiği imkanlar ölçüsünde bütün bu çalışmaları yapmaya gayret ediyoruz. Çünkü bizim için bu vatandaşlarımızın buraları terk etmemeleri, bu zenginliği ilelebet sonsuza

kadar devam etmeleri, bu coğrafyanın parçası olduklarını göstermeleri çok önemli" diye konuştu.

Kilisenin onarılıp tekrar hizmete açılmasının çok anlamlı bir çalışma olduğunu kaydeden Kaymakam Girgin, bunun diğer Süryani köylere örnek olacağını söyledi. Konuşmasında Süryani vatandaşlara da seslenen Girgin, şöyle konuştu:

"Bu coğrafyayı kesinlikle canlı tutmalarını istiyoruz. Bu kiliselerimizi, manastırlarımızı restore ederek, inşa ederek tekrar kullanılır duruma getirip, buraları boşaltmamalarını kendilerinden talep ediyoruz."

Süryani vatandaşlar ise, kilisenin onarımından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yemişli Köyü Muhtarı Kenan Karataş, Süryanilerin uzun yıllardır göç ettiğini söyledi. Barışın olması için tekrar doğup büyüdükleri yerlere geri gelmek istediklerini belirten Karataş, "Buralar yıkılmış vaziyete gelmişti. Kiliselerimizi onarıyoruz. Hem barış hem de selamet için birbirimizle diyalog kuruyoruz. Biz devletimizi her zaman takdir ediyoruz" dedi.

Tören sonrası Süryani İlahi Grubu sahne aldı.

(AA-RB-CC-Y) // anadoluhaber.net

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen