Mittwoch, 28. September 2011

Süryanilere ders kitabında ırkçılık

ANKARA (26.09.2011)- Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10. sınıflar için hazırladığı tarih kitabında, Süryanilere yönelik ırkçı ifadeler yer alıyor. Türkiye'nin ilk Süryani milletvekili BDP'li Erol Dora, ifadelerin kitaptan çıkarılmasını istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10. sınıf öğrencilerine yönelik hazırladığı tarih kitabında, Süryanilere yönelik ifadeler dikkat çekti. Kitabın 65. ve 66. sayfasındaki, 'Osmanlı Devleti'nde Süryanilerin Durumu' başlıklı kısım, Süryani toplumunun tepkisini uyandırdı.

'Süryaniler batı tarafından kullanıldı'

Kitapta, Süryanilerin Avrupa'nın kışkırtmasıyla ayaklandığı öne sürülürken, Süryanilerin Türkiye'den ayrılmasının gerekçesi olarak da ayaklanmanın başarısızlığı gösteriliyor. Yurtdışına göç eden Süryanilerin, Batı devletlerinin ekonomik refahından yararlanmak için göç ettiği de kitapta yer alan iddialar arasında. Kitapta, "1915'te sözde Süryani soykırımı yapıldığı söylenmektedir. Süryanilerle mücadele savaş şartları içinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla soykırım söz konusu değildir" ifadeleri de yer alıyor.

'Kin ve nefret doğurabilir'

Konuyla ilgili ETHA'ya konuşan BDP'li Süryani Milletveki Erol Dora, söz konusu ifadeleri 'ırkçı' ve 'ayrımcı' olarak değerlendirdi. Türkiye'nin, yeni sivil, demokratik bir anayasa yapımı sürecinde olduğunu hatırlattı, lise çağındaki çocukların arasına kin ve nefret sokabilecek ifadelerin ders kitaplarında yer bulmasına tepki gösterdi.

'İnsan haklarına aykırı'

Söz konusu ifadelerin Türkiye'nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu belirten Dora, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 26. Maddesi'nin 2. bendini anımsattı, "Eğitim, bütün uluslar, ırklar ve dinsel topluluklar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu ilerletmeli" dedi.

'Geri dönüş güçleşiyor'

Türkiye'de yaşayan Süryanilerin diasporadaki Süryanilere, "Ülkeye dönün" çağrısı yaptığını hatırlatan Dora, söz konusu ifadelerin Süryani toplumunda büyük bir reaksiyon yaratacağının altını çizdi. Benzer yaklaşımların, ekonomik, siyasi ya da lokal nedenlerle ülkeyi terk eden Süryanilerin anavatanlarına geri dönmesini güçleştirdiğini ifade etti.

'Müfredattan çıkarılmalı'

Dora, söz konusu müfredatın kabul edilemez olduğunu söyledi, "Bu ifadelerin kullanılmasını men ediyoruz, bu ifadelerin müfredattan hemen kaldırılmasını bir vatandaş olarak ben talep ediyorum" şeklinde konuştu, Başbakan'ı ve yetkilileri göreve çağırdı.

atilim.org

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen