Dienstag, 4. Oktober 2011

İnternet Üzerinden Örgütlenen Süryaniler'den "Hain Değiliz" Kampanyası


Süryaniler, MEB'in 10'uncu sınıflar için hazırladığı ve Süryaniler'i batılı devletler ile işbirliği yapan hainler olarak gösteren tarih dersi kitabındaki ifadelerin çıkarılması için İnternet üzerinden kampanya başlattı
Haber: İnternet Üzerinden Örgütlenen Süryaniler'den 'Hain Değiliz' Kampanyası

Süryaniler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim 10'uncu sınıflar için hazırladığı ve Süryaniler'i batılı devletler ile işbirliği yapan hainler olarak gösteren tarih dersi kitabındaki ifadelerin çıkarılması için İnternet üzerinden kampanya başlattı. Süryaniler internet'te yayınladıkları mektubu Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 10'uncu sınıf için hazırladığı tarih kitaplarında Süryaniler için yer alan ifadeler tepkilere yol açtı. http: //gercek-inatcidir.blogspot.com İnternet sayfası üzerinden örgütlenen Türkiye ve dış ülkelerdeki Süryaniler, 'Süryanilerin batılı ülkelerle işbirliği yapan hainler olarak gösterilmesinin' halklar arasında düşmanlık yaratabileceği uyarısında bulunarak suçlayıcı ifadelerin kaldırılmasını istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun 2009 yılında ders kitabı olarak okutulmasına izin verdiği ortaöğretim 10'uncu Sınıf Tarih kitabının 65 ve 66'ıncı sayfalarında 'Osmanlı Devleti'nde Süryaniler'in Durumu' başlıklı bilgilere itiraz eden Süryaniler, "Bu bilgiler eksik, yanlış ve bize karşı düşmanlığı körüklüyor" dedi. İnternet üzerinden açtıkları blogspot aracılığı ile seslerini duyurmak isteyen Süryanilerin kitaba yönelik ilk tepkisi, tarihlerinin yanlış, Süryanilerin Ermeni Kilisesi'ne bağlanmasıyla ilgili bilginin de eksik olduğu kaydediliyor.

Kitapta 1'inci Dünya Savaşı sürecinde özellikle Rusların ve Avrupalı devletlerin kışkırtmasıyla Süryaniler'in ayaklandığı, başarılı olamayınca büyük çoğunluğunun Anadolu'dan ayrıldığı ifade edilerek şöyle deniliyor:

"Lozan Antlaşması'na göre Süryaniler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayıldılar. Süryani göçü ekonomik nedenlerle son yıllarda artmıştır. Özellikle yurt dışına göç eden Süryaniler Batı'nın ekonomik refahı içinde yaşamak için o devletlerin siyasi ve dini çıkarlarına alet olmaktadırlar. 1915'te sözde Süryani soykırımı yapıldığı söylenmektedir. Süryaniler 1. Dünya Savaşı'nda Rusları destekleyerek taraf olmuşlardır. Süryaniler'le mücadele savaş şartları içinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla soykırım söz konusu değildir. Süryaniler hiçbir sorunla karşılaşmadan dini ve sosyal faaliyetlerini gerçekleştirmişlerdir."

"HAKKIMIZDAKİ 'HAİN' İDDİASI YALAN"

Aralarında İsveç, Almanya, İsviçre ve Türkiye'den sayıları 25'i bulan Süryani örgütü ve derneğinin Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmek üzere 'Süryanileri 'hain' olarak gösteren tarih kitabı kaldırılsın!" başlığı ile hazırladıkları ve MEB'e gönderilmeye hazırlanan mektupta şu görüşlere yer veriliyor:

"MEB'in ortaöğretim 10'uncu sınıflar için hazırladığı tarih kitabında tarihi bilgiler çarpıtılarak Süryaniler 'hain' olarak gösterilmiştir. Süryani halkı ile ilgili çarpık ve hakaret içeren bilgilerle körpecik beyinlerde çocuklardan katil yaratma çabalarının en bariz örneğini şimdide ders kitaplarında mı? Yapmak istiyorsunuz. MEB tarafından 2009 yılında ders kitabı olarak okutulmasına izin verilen tarih kitabında Süryaniler'e yönelik aşağılayıcı ifadelerin yer almasının yanı sıra Kitapta Süryanilerin Ülkeye ihanet etmiş gibi gösterilip halklar arasında düşmanca duyguların oluşmasına neden olabilecek ifadelerin bir eğitim kitabında yer almasının kabul etmiyoruz. Kitapta yer alan Süryani tarihiyle ilgili bilgiler asılsız ve yalandır. Kitapta yer alan ifadeler Türkiye'nin imzalamış olduğu Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nin 26'ncı maddesinin ihlali anlamına gelmektedir. 26. maddenin 2'nci fıkrasında 'Eğitim insan kişiliğini tam geliştirmeye ve insan haklarıyla temel özgürlüklere saygıyı güçlendirmeye yönelik olmalıdır. Eğitim, bütün uluslar, ırklar ve dinsel topluluklar arasında anlayış, hoşgörü ve dostluğu özendirmeli' denilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 10'uncu sınıflarda okutulan Tarih kitabındaki bilgiler ise barış ve kardeşliği pekiştirmek yerine düşmanlığı körükleyecek ifadelerdir. Bizler Türkiye'nin vatandaşlarıyız. Eşit yurttaş ilkesinden hareketle; Biz aşağıda imzası olan Süryani kurum, kuruluşları, Türkiyeli demokratik sivil toplum örgütleri, Partiler olarak, M.e.b'lığı 10.sınıflarda okutulan bu kitabın derhal kaldırılmasını Süryani Halkını anlatacak yeni bir Tarih kitabında ise Süryani halkının tarihçileriyle görüşülerek yazılmasını talep ediyoruz."

Mektupta imzası bulunan örgüt ve kuruluşlardan bazıları:


İzmir Süryani Platformu, İstanbul Mezo Der, Mardin/Midyad Süryani Kültür Derneği, İsviçre Suroyo Azec /Gebenstorf, Orta Avrupa Asur Federasyonu, Iwardo Dünya Dernekleri Federasyonu, İsveç Asur Demokratik Organizasyonu (Ado), İsveç Asur Federasyonu, İsviçre Suroyo Azech Derneği/ Gebenstorf, İsveç/Göteborg Asur Kültür Derneği, İsveç Mezopotamya Demokratik Değişim Partisi, Mardin/Bethkustan-Alagöz Kalkındırma Derneği, Mardin/Hah-Anıtlı Kalkındırma Derneği, Mardin/İvardo-Gülgöze Kalkındırma Derneği, Mardin/Midin-Öğündük Kalkındırma Derneği, Şırnak/Hazak-İdil Kliseler Vakfı, Mardin/Nusaybin-Üçköy(Arkah )Kalkındırma Derneği, Mardin/Midyad-Bısörinö-Haberli Kalkındırma Derneği. - Mardin

(Doğan Haber Ajansı) 01.10.2011 15:00 [3030036]
haberler.com

1 Kommentar:

  1. Dell dizüstü tamiri ekibimiz bloğunuzdaki çalışmalarınız çok etkileyici olduğundan dolayı sitenizin takipçisi olduk.

    AntwortenLöschen