Dienstag, 4. Oktober 2011

Tozduman: Süryanileri yok saymak faşizmdir


UMUT AKPINAR -ANF

08:22 / 03 Ekim 2011

İzmir - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 10. sınıflara okutulmak üzere hazırlanan Tarih kitabında, Süryaniler ‘hain’ olarak gösteriliyor. Bu durumun düzeltilmesi ve Tarih dersinin kaldırılması talebiyle imza kampanyası başlatıldı.

M.E.B tarafından 10. sınıf öğrencilerine okutulan tarih kitabında, Süryani halkının ‘1. Dünya Savaşı’ndan sonra Ruslar ve Avrupalı devletlerin kışkırtmasıyla’ isyan çıkarttıkları iddia edilerek, ‘ekonomik’ nedenlerden dolayı ülkeden göç ettikleri öne sürüldü. Kitapta, Süryanilerin gittikleri ülkelerin ‘dini ve siyasi’ çıkarlarına alet olarak Türkiye’ye karşı propaganda yürüttükleri belirtildi.

İzmir Süryani Platformu’nun da aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşları, aydınlar ve sanatçılar Tarih kitaplarında 3 yıldır okutulan bu ‘yanlı’ anlatıma karşı harekete geçerek imza kampanyası başlattı.

Kampanyaya ilişkin ANF’ye konuşan İzmir Süryani Platformu Sözcüsü Zeynep Tozduman, yüzlerce yıldır Türkiye’de yürütülen ‘inkar ve ötekileştirme’ politikalarına karşı mücadele yürüttüklerini kaydetti.

‘KİTAP IRKÇILIĞI KÖRÜKLÜYOR’

M.E.B tarafından 10. sınıf öğrencilerine okutulan ders kitabının ırkçılığı körüklediğine dikkat çeken Tozduman, “Tarih derslerinde okutulan ırkçı, yalan beyanlarla Süryani halkı düşman gibi gösteriliyor. ‘Halkların kardeşliği’ ilkesinden hareketle okutulan tarih dersinin derhal kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

ERMENİLER VE PONTUS RUMLARI DA HEDEFTE

Söz konusu kitapta Süryani halkıyla birlikte Ermeni ve Pontus Rumları’nın da hedef gösterildiğini vurgulayan Tozduman, “Kitap, Süryani halkının yanı sıra Ermeni ve Pontus Rumlar hakkında da yanlış bilgilerle dolu. Tıpkı Din Dersi’ne Alevi çocukların girme zorunluluğunun olması kadar temelden yanlış olan bu eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilip daha demokrat bir şekilde yazılmasını da talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘DEVLETİN GÖREVİ BARIŞI TESİS ETMEK’

Tozduman, Süryani halkıyla ilgili bir bilginin tarih kitaplarında yer almasına ‘doğruları’ yansıttığı sürece karşı olmadıklarını kaydederek, “Süryani tarihini bir Süryani tarihçi ile M.E.B birlikte hazırlamadığı sürece bunun doğru olmayacağını söylüyoruz. Devletin görevi savaş iklimine karşı, barış ortamını tesis etmektir” dedi.

‘SÜRYANİLERİ YOK SAYMAK FAŞİZMDİR’

Süryanilerin Anadolu coğrafyasının ‘kadim halklarından’ biri olduğunu söyleyen Tozduman şöyle konuştu: “Süryanilerin, resmi ideoloji tarafından sürekli altı çizile çizile sadece dini Hıristiyan olan bir topluluk gibi gösterilmesi bu halkı yok saymakla eşdeğerdir. 6000 yıllık geçmişi olan Süryani halkını yok saymak faşizmdir”

İmza kampanyası, http://gercek-inatcidir.blogspot.com/ adresinde devam ediyor.

ANF NEWS AGENCY

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen