Montag, 10. Oktober 2011

Tekrar Süryani kilisesi oldu


09 Ekim 2011 Pazar - Akşam

Hatay'ın İskenderun ilçesinde 1850 yılında yapılan ancak uzun yıllar depo ve sinema olarak kullanılan Süryani Katolik Kilisesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonla yeniden kilise olarak hizmet veriyor.

Süryani Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı İlyas Demirci, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, İskenderun'da Ziya Gökalp Caddesi'ndeki, mülkiyeti kendilerine ait kiliselerinin 1850 yılında Mardin'den gelen Süryaniler tarafından yapıldığını söyledi.

Süryani cemaati tarafından bu binanın yıllarca kilise olarak kullanıldığını ifade eden Demirci, ancak kilisenin daha sonraki yıllarda ordunun mühimmat deposu haline getirildiğini, 7 Mart 1956 yılında da mabet vasfını kaybettiği gerekçesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğüne tahsis edilince, sinema salonu olarak kiraya verilmesinin kararlaştırıldığını anlattı.

Demirci, şöyle devam etti:

"Bir süre sonra burada uygunsuz filmlerin gösteriminin yapılması cemaatimizi rahatsız etti. 1968 yılında ise Vakıflar Meclisi'nce mazbut vakıf ilan edilerek kilisenin yönetimi, Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçti. Süryani Cemaati ise kilise yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçmesi kararına itiraz etti. Danıştay 12. Dairesi bu talebi reddetti. Bizler ve büyüklerimiz aradan geçen yıllar boyunca İskenderun'da bulunan diğer kiliselerde ibadet ettik.

Zafer sineması olarak kullanılan kilise, vakıf mallarıyla ilgili çıkarılan son bir kanunla 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünün çalışmalarıyla restore edilmeye başlandı. Sinema olarak kullanıldığı dönemde bir asma kat daha yapılmıştı. Bu kat da kaldırıldı."

Kilisenin restorasyonunda kullanılan taşların Mardin'den getirildiğini vurgulayan Demirci, döşemede kullanılan taşların ise Suriye'den temin edildiğini kaydetti.

Kilisenin 430 bin liralık restorasyonla iki odalı daire ile iki dükkandan oluşan bir yer haline getirildiğini belirten Demirci, "Üç yıl süren restorasyonla güzel bir mekana kavuştuk. İmalatı o döneme uygun, avize, pencere, özel boyalı camlar ve ahşaplar yaptırıldı. Restorasyon çalışmalarının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kilise Türkiye Süryani Katolik Vakfı'na teslim edildi. İskenderun Süryani Katolik Kilisesi 2010 yılının nisan ayında İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi'nde gerçekleştirilen törenle, Türkiye genelinde bin 111 eserle birlikte hizmete açıldı. Bu eserlerin toplu açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uydu bağlantılı katılımıyla gerçekleştirildi" diye konuştu.

Demirci, 1 Haziran 2010 tarihinde İskenderun Mor Pavlus Süryani Katolik Kilisesi'nde uzun yıllardan sonra ilk ayinin gerçekleştirildiğini belirterek, bu konuda katkısı bulunan herkese teşekkür etti.

AA
aksam.com.tr

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen