Dienstag, 11. Oktober 2011

Azınlıklara Bir Jest Daha



Pekçok İbadethane İçin Onarım Kararı


Azınlıklara Bir Jest Daha

Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmaya göre kiliseden havraya, sinegogdan manastıra yurt genelindeki pekçok ibadethane için onarım kararı alındı.

10 Ekim 2011 - 09:41


Cemaat vakıflarına ait malların iadesi kararının ardından gayrimüslim vatandaşlara bir jest daha geldi. Kiliselerden havralara, sinagoglardan manastırlara kadar çok sayıda ibadet yeri için onarım kararı alındı. Bunlar arasında Diyarbakır Sur'daki Ermeni Katolik Kilisesi de bulunuyor. Bir süre önce yine Sur'da bulunan Ermeni Protestan Kilisesi'nin onarımı tamamlanmıştı. Bu defa Katoliklerin kullandığı kilisenin onarımı yapılıyor. Büyük Sinagog diye bilinen Edirne Merkez Havrası da onarımı yapılan ibadethanelerden bir diğeri.

AYAMARİNA DA TADİLATTA
Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde, onarım kararı alınan yerler arasında Ayvalık Cunda'da bulunan Taksiyarhis Kilisesi ile AB'nin İlerleme Raporları'nda sık sık gündeme getirdiği Gökçeada'daki kilise ve manastırlar dikkat çekiyor. Bu çerçevede, Ayamarina Rum Ortadoks Kilisesi ve Yıldız Köy Manastırı da tadilata alınacak.
Yürütülen çalışmalar çerçevesinde Çanakkale Gökçeada'da bulunan Aya Nikola Kilisesi, Vakıflar Meclisi kararıyla İstanbul Süryani Katolik Vakfı'na tahsis edilen Hatay İskenderun'daki Süryani Katolik Kilisesi, yine Vakıflar Meclisi kararıyla Antakya Rum Katolik Kilisesi Vakfı'na tahsis edilen İskenderun'daki Rum Katolik Kilisesi ve Diyarbakır Sur Ermeni Protestan Kilisesi'nin onarımlarının tamamlandığı bildirildi.

Giderler, Vakıflar bütçesinden

Yapılan tadilatlar, ihale yoluyla gerçekleştiriliyor. Giderler ise Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesinden karşılanıyor. Onarımların süreceği elirtiliyor. Hükümet, yıllardır süren tartışmaların ardından Van'daki Akdamar Kilisesi ile Trabzon'daki Sümela Manastırı'nı ibadete açmış, cemaat vakıflarının 1936 beyannamesinde kayıtlı olan taşınmazlarıyla sonradan edinilen taşınmazlara ilişkin mülkiyet sorunlarının çözümü için kanun hükmünde kararname (KHK) çıkartmıştı.

akşam.com.tr

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen