Dienstag, 6. Dezember 2011

'22 bin Süryani'den 2 bin kaldı'


Fransız yazar De Courtis'in Süryaniler kitabı için imza günü düzenledi. De Courtis, Süryanilerin Türkiye toplumunun bir mozaiği olduğunu ifade etti.
Sebastien De Courtois

Etkin Haber Ajansı / 05 Aralık 2011 Pazartesi, 17:01

İSTANBUL- Fransız yazar Sebastien De Courtois'in Süryaniler kitabı için Yapı Kredi Yayınları'nda imza günü düzenledi.

ETHA'ya konuşan De Courtis, dinler tarihi üzerine araştırmalar yaptığını, 3 yıl önce Paris'ten İstanbul'a taşındığını söyledi, şunları ekledi: "Çok uzun yıllardan beridir Türkiye’ye karşı tarihi anlamda bir tutkum vardı. Bu, yaklaşık 10 yıl sürdü. Ara sıra çeşitli ziyaretler yaptım. Süryani cemaati hakkında çalışıyordum."

'22 BİN SÜRYANİ YAŞIYORDU'

De Courtis, Süryani toplumuna yönelik baskılarla ilgili şunları kaydetti: "Şu anda işler daha iyiye gidiyor. Çok zor dönemlerden geçildi. '60'lardan '90'lara kadar birçok Süryani Güneydoğu'da yaşanan olaylar sebebiyle göç etmek zorunda kaldı. '70'li yıllarda coğrafi olarak Süryanilerin yaşadığı bölge olan Turabdin'de 22 bin Süryani yaşıyordu. Şimdi 2 bin kişi var."

'SÜRYANİLERDEN İYİ TEPKİLER ALDIM'

De Courtis, Milli Eğitim Bakanlığı 10. sınıf tarih kitabında Süryanilere yönelik ifadelere tepki gösterdi, "Bunlar gerçek değil, yalan. Süryaniler gayet mütevazi ve fakir bir halk. İsyanın aksine cumhuriyete entegre olmuş ve uyum sağlamış bir toplum" diye konuştu.

De Courtis, kitabının çok iyi tepkiler aldığını ifade etti, şunları söyledi: "Önce Türkiye'de çıktığı için gururlu ve mutluyum. Çünkü Süryaniler Türkiye toplumunun bir parçası, bir mozaiği. Kitabım için çok iyi tepkiler aldım. Çok sayıda gazetede makale yayınladı. Süryaniler de bu kitabı çok sevdiler. Süryani cemaati bu kitaba özellikle ilgi gösterdi."
etha.com.tr

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen