Online Journal über die Syrisch-Orthodoxe Kirche, Syrische Studien und Aramäer / www.suryoyo-online.org
Montag, 26. Dezember 2011
Süryaniler Doğuş Bayramını Buruk Kutladı
Mardin ve çevresinde yaşayan Süryaniler, Doğuş Bayramı'nı buruk bir şekilde kutluyor. Süryaniler, sabahın erken saatlerinde 2 bin yıllık tarihi Kırıklar Kilisesi'ne eşleri ve çocukları ile geldi.
Ayini, Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Baş Rahibi Gabriyel Akyüz birlikte yönetti.
Her yıl Noel Bayramlarını Mardin’de geçirmek üzere Suriye’den gelmek isteyen Süryanilere, sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı izin verilememesi Süryanilerin bayramlarını buruk şekilde kutlamasına sebep oldu.
Kilisede kız ve erkek koroları ayin boyunca Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okuyarak, ruhani liderlere destek verdi. Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından özel olarak hazırlanan çeşitli baharatlardan oluşan tütsüler, gümüş tütsülükler içinde yakıldı. Kilise ortasında yakılan ateşle devam eden ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma ve dualar yaptı.
Ayinin sonunda, ayine katılanlar kilisede bulunan dua mumluğunda mum yakıp dua etti. Başrahip Akyüz, ayine katılanların ağzına şaraba banılmış ekmek parçacıklarını koyarak bayramlarını kutladı. Kilisedeki ayin bitiminde kilisenin kabul salonunda kutlamalara devam edildi. Kutlamalara Süryani ruhani liderleri ve çok sayıda Müslüman katıldı. Davetlilere mırra ve Süryani çöreği ikramında bulunuldu.
Kutlamalara katılan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Yaşar Kasap, bayramların milli birlik ve bütünlüğü simgelediğini, kırgınlığın ortadan kalkmasına vesile olduğunu belirterek, "Herkesin örnek alması gereken farklı din ve dillerin yaşandığı Mardin'de yaşamlarını devam eden Süryani vatandaşlarımızın bayramını kutlamak için burada bulunuyoruz. Bu topraklarda binlerce yıldan beri kavimlerin, dinlerin ve kültürlerin geçtiği yerler oldu. Mardin'de bu dinlerin ve kültürlerin tezahürünü bugün çok rahatlıkla görebiliyoruz. Bütün Hıristiyan aleminin bayramını tebrik ediyorum.” dedi.
Metropolit Özmen, Mardin'in tarihten gelen farklı bir yapısı bulunduğunu belirterek, kendilerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özmen, "Mardin'de 4 dini bayram kutluyoruz. İkisi Müslümanların ikisi de Hıristiyanların bayramı. Birlikte sergilediğimiz bu güzelliklerin, bu hoşgörünün dünyaya örnek teşkil etmesini istiyoruz. Dünyada savaşlar, hoşgörüsüzlükler, tatsızlıklar yaşanıyor. Bu güzel birlikteliğin ve bayramların bu olumsuzlukları ortadan kaldırmasına vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.
Süryani cemaatinden Florans Orundaş ise bayramların dünyaya huzur ve barış getirmesini dileyerek, "Bölgemizde biz de artık huzur ve güven istiyoruz. Savaşlar dursun artık." dedi. Süryaniler olarak, Mardin’de yüzyıllardan beri ibadetlerini özgür bir şekilde yapma imkanı bulduklarını vurgulayan Orundaş, “Hoşgörü ve barış şehri olan Mardin’de birbirinden farklı din ve ırklara mensup insanlara hep birlikte yaşıyor. Hiç kimse aramıza nifak tohumları sokamaz.” şeklinde konuştu.
"FRANSA’DAKİ GELİŞMELERİ DOĞRU BULMUYORUM"
Deyrulzafaran Süryani Cemiyeti Genel Sekreteri Murat Özbek ise Fransa’daki Ermeni soykırımı ile ilgili gelişmelere tepki göstererek, Fransa’nın bu olaya yaklaşımının siyasi olduğunu söyledi. Bir Süryani olarak Ermeni Katliamı ile ilgili olarak Fransa’daki gelişmeleri doğru bulmadığını anlatan Özbek, “Bu olayların siyasete alet edilmesi doğru değildir. Bu olayları anacak tarihçiler araştırıp ortaya çıkarabilir. Ben bunu bu şekilde doğru bulmuyorum. Bizler Süryaniler olarak burada bugüne kadar hoşgörü ve barış içinde yaşadık inşallah bu şekilde devam eder.” dedi.
Kırklar Kilisesi'ndeki ayine katılarak Süryanilerin Bayramını kutlayan Müslüman Makbule Yılmaz ise bir Müslüman olarak küçüklüğünden beri Hıristiyan komşularının bayramını tebrik ettiğini söyledi.
DOĞUŞ BAYRAMI
Hz. İsa'nın doğuş bayramı olarak bilinen Noel Bayramı'nı Süryaniler 25 Aralık'ta kutluyor. Hz. İsa'nın doğumunda çobanların yaktığı ateşi simgelemek amacıyla kilisenin ortasına tepsi içinde çıralar konulurken, cemaat, ellerindeki mumlarla bu çıraları tutuşturarak, ateşin etrafında dönüp ilahiler söylüyor.
CİHAN / 26 Aralık 2011
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen