Donnerstag, 17. Mai 2012

SÜRYANİ DÜNYA KONSEYİ YÖNETİCİLERİNDEN BAYDEMİR'E ZİYARET


17.04.2012 15:57

DİYARBAKIR (İHA) - Süryani Dünya Konseyi Başkanı ve yöneticileri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti. Bugünkü neslin geçmişle yüzleştiğini ve geçmişin vicdansızlığını mahkum ettiğini belirten Baydemir, "Yeni başlangıçlar yapmak istiyoruz. Ortak bir gelecek yaratmak istiyoruz" diyerek Süryanileri geri dönmeye davet etti.

Başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok ülkesindeki Süryanilerin kuruluşu olan Süryani Dünya Konseyi Başkanı Johny Messo, Konseyin Genel Sekreteri Phillip Joseph Hanna, Konseyin Kültür Direktörü Sabo Hanna, yöneticileri Melki Toprak ve beraberindeki heyet ile Diyarbakır Meryem Ana Kadim Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti. Konuklarını Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe ile birlikte karşılayan Baydemir, konuklarına karanfil verdi.
"Diyarbakır sizin kentinizdir, dolayısıyla kentinize hoş geldiniz" diyen Baydemir, geçmişe bakıldığında kentin 20. yüzyılın başında büyük acılar yaşadığını söyledi. Kentte Kürtlerin olduğu kadar Keldanilerin, Süryanilerin, Ezidilerin ve Ermenilerin çok büyük emeği ve alın teri bulunduğunu belirten Baydemir, "Maalesef Ermeniler, Süryaniler, Keldaniler, Ezidiler bu kentten göç etmek zorunda kaldılar. Onlar büyük acılar yaşayarak gittiler. Ama emin olun biz geride kalanlar kaybettik. Sizlerin gitmesinden
sonra biz yoksullaştık, biz barışı yitirdik" dedi.


Bugünkü neslin geçmişle yüzleştiğini ve geçmişin vicdansızlığını vicdanında mahkum ettiğini belirten Baydemir, "Bunun için de yeni başlangıçlar yapmak istiyoruz. Ortak bir gelecek yaratmak istiyoruz" diye konuştu.
Ortak kültürel organizasyonlar konusunda görüş alış verişinde bulunulduğu ziyarette, Baydemir Nisan 2009'dan bu yana Kürt legal siyasetine karşı bir yargısal baskı ile karşı karşıya olduklarını ve iki yıldan bu yana yurt dışına çıkamadığını söyledi. 7000 Kürt legal siyasetçisinin tutuklandığını bunlar arasında 32'sinin belediye başkanı olduğunu ifade eden Baydemir, kendisine de Ocak 2010'da yurt dışına çıkış yasağı konulduğunu anlattı. Bunun kentin ekonomik kalkınmasına da büyük bir zarar verdiğini de
anlatan Baydemir, "Bu aynı zamanda Diyarbakır Belediyesi olarak yurt dışındaki Ezidi, Süryani, Ermeni, Keldani hemşerilerimize ulaşmamız ve aramızda kültürel ilişki kurmamıza da engel teşkil ediyor" diye konuştu.
Baydemir, Süryani hemşerilerini Diyarbakır'a davet ederken bugünkü kuşağın her halkın ve inancın kendi kültür ve inancını yaşaması gerektiğine inanan özgürlükçü bir kuşak olduğuna dikkat çekti ve buna ilişkin örnekler verdi. Süryani Dünya Konseyi Başkanı Johny Messo bu çağrının kendilerini heyecanlandırdığını ve bunu kendi cemaatleri ile paylaşacaklarını söyledi.


Baydemir, konuklarına Diyarbakır'ı tanıtan rehber ve CD armağan ederken, Messo da Baydemir'e bir gümüş tabak hediye etti.

haberx.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen