Donnerstag, 17. Mai 2012

DÜNYA SÜRYANİLER BİRLİĞİ BAŞKANI VALİ MUSTAFA TOPRAK'I ZİYARET ETTİ

19.4.2012
DİYARBAKIR (İHA) - Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo başkanlığında bir grup Süryani Cemaati Temsilcisi, Vali Mustafa Toprak'a nezaket ziyaretinde bulundu.Ziyarete, Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo, İsviçre Süryani Federasyonu Başkanı Melki Toprak, Avusturya Süryani Federasyonu Başkanı Musa Danho, Almanya Süryani Federasyonu Temsilcisi Şabo Aciz ve Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut katıldı. Nezaket ziyareti çerçevesinde gerçekleşen konuşmalarda, Vali Toprak, Diyarbakır'ın son yıllarda yapılan hummalı çalışmalar neticesinde modern bir kent hüviyetine büründüğünü aktardı. Vali Toprak, Diyarbakır'daki Tarihi Surlar ve İçkale'deki restorasyon çalışmalarına değinerek, "Diyarbakır çok güzel, dinamik bir şehir ve hızlı bir şekilde şehirleşiyor, modernleşiyor. İçkale ve içerisindeki tescilli yapılarla ilgili ciddi çalışmalar var. İçkalemiz 2-3 yıl içerisinde önemli ölçüde ayağa kalkmış olacak. Diyarbakır çok güzel ve dinamik bir şehir ve hızlı bir şekilde şehirleşiyor, modernleşiyor. Kentimizde çok ciddi yatırımlar var. Şehirlerarasındaki yollarımız yeniden düzenleniyor. Kentimizi de içine alan otoban çalışmaları devam ediyor. Elazığ ve Malatya üzerinden yapımı süren Hızlı Tren etüd proje çalışmaları sürüyor. Her geçen gün artan taleplere ihtiyaç verilmesi adına Diyarbakır Havaalanını yeniliyoruz" dedi.

Son zamanlarda Diyarbakır'da yapılan modern tarım sayesinde önemli bir mesafe kat edildiğini vurgulayan Vali Toprak, "Katma değer üreten ve nitelikli üretime sahip tesislere sahip olmak lazım. Bir hafta önce tarım uygulamalarını incelemek üzere Belçika ve Hollanda'yı ziyaret ettim. Oradaki Çiçek Borsası'nı ve süt inekçiliğinin yapıldığı bir çiftliği inceledik. Türkiye ve Hollanda'ya baktığımızda şehirleşme ve modernizm açısından farklılık olabilir, fakat teknolojiyi yakalamışız hatta bu konuda biraz daha iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Çünkü burada daha iyi tesislerimiz var. Mesela Diyarbakır'da 300 bin metrekare alanda modern ve son teknolojik ürünü bir sera yapıldı. Hollanda'da bulunan süt inekçiliği tesislerinin aynısı Diyarbakır'da da kuruldu. Bu konuda son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştirdik. Katma değer üreten ve nitelikli üretime sahip tesislere sahip olmak lazım. Ürünün işlenip satıldığı zaman para kazanılabilir. Dünyaya açılıp var olan teknolojiyi görmek lazım. Teknoloji artık evrensel oldu, her yere gidebiliyor. Artık dünya globalleşmek suretiyle küçük bir köy oldu. Hem mal ve hizmetler dolaşıyor, hem de insanlar dünya üzerinde her yerde geziyor. Teknoloji geliyor fakat insanlık anlayışımız biraz değişiyor. Teknoloji ile birlikte insanlar biz duygusundan ben duygusuna geçiyor. Bununla birlikte insanlığı da güzelleştirmek lazım, insanlar arasındaki sevgiyi, barışı ve dostluğu da geliştirerek insani güzellikleri ortaya çıkarmak lazım" diye konuştu.


Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Johny Messo ise Diyarbakır'daki gelişmelerden çok etkilendiğini ve kendilerini kabul ettiği için Vali Mustafa Toprak'a teşekkür etti. Ziyaret sonunda Vali Toprak, Messo'ya basımı Valilik tarafından yapılan ve Diyarbakır'ı anlatan kitaplardan hediye etti. Messo ise Vali Toprak'a kültürlerin sembolünün bulunduğu gümüş bir tabak hediye etti.

haberx.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen