Montag, 28. Mai 2012

Süryanilere saygısızlık etmeyin

Rıza Zelyut, e-mail: zelyut@gunes.com


Türkiye’yi sadece kendisinin veya kendi zihniyetinde olanların tapulu malı zanneden bir kesim var. Bunlar; kendilerini daha çok dindarlık elbisesi içinde ortaya koyuyorlar. Ve, Müslüman olmayan toplum kesimlemizi baştan suçlu ve kötü gösteren bir zihniyetle hareket ediyorlar. Bunların hedefindeki topluluklardan birisi de Hıristiyan Süryaniler.
 
Süryaniler, Antakya’dan Hakkari’ye kadar uzanan bir alanda yaşayan bu toprakların en eski halkıdır. Bırakın Türkleri, Rumlardan da önce onlar vardı Güney Anadolu’da. Tarihleri 5 bin yıl öncesine uzanan Süryaniler dünyanın en eski ve en büyük medeniyetlerinden birisinin torunları olarak yaşıyorlar. 
Medeni ve mazlum bir millet olarak  Müslümanların arasında 1300 senedir varlıklarını sürdürdüler. 
Ne yazık ki Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış sürecindeki derin çalkantıda; Süryaniler de Avrupalı sömürgeci Hıristiyanlarla bir tutulmuşlar; dışlanmışlardır. Türkiye’deki Süryani patrikliği de 1930’da yurt dışına çıkartılmıştır. Tarihteki yeri Antakya olan bu patrikliğin bugün Şam’da bulunması, Türkiye için bir kayıptır.
Sonraki süreçte Süryaniler üzerinde devlet baskısı ile bölgedeki gerici şeyh-ağa baskısı artmıştır. 1985-95 arasında 50’den fazla Süryani yurttaşımız gizli cinayetlere kurban gitmiştir. Süryanilerin büyük bölümü; artık yaşayamaz hale geldikleri anayurtlarını bırakıp dünyanın değişik coğrafyalarına kaçmışlardır. Günümüzde dışarıda 300 binden fazla Süryani yaşamaktadır.
MİLLİ GAZETE’NİN AYIBI
Bugün; özellikle Avrupa’daki birçok Süryani yurttaşımız ana topraklarına geri dönmek istiyor. Bunlar; kendi medeniyet eserlerinin bulunduğu yerlerde toprak alıp ev yapmak istiyorlar. İşte bu son derece güzel  gelişmeyi Türkiye’nin gerici kesimleri durdurmak için şimdiden yalana ve provakasyona başladılar. Saadet Partisi ile bağı bulunan Milli Gazete, 23 Mayıs’ta uydurma bir haber yayımladı. Saadet Partisi GİK Üyesi olan Doğan Bekin; Süryanilerin aldıkları topraklarda devlet kurmak istediklerini söylüyor; gazete de bu palavrayı kullanıyor.
Süryani Dernekler Federasyonu, işte bu iftira ve karalamalara karşı haklı olarak  bir bildiri yayımladı, tepkisini gösterdi.
 
Artık 4 bin kadar Süryani’nin kaldığı topraklarda; satın almalarla devlet kurulacağını söylemek cehalet değil ise kötü niyetin ve başka dinden olanlara düşmanlığın en açık örneğidir.
Efendiler!
Siz ki bu insanların mabetlerinin çevresindeki topraklara bile el korsanız; tapınaklarının kapısına kilit vurursanız...
Toprağını vermek istemeyeni vurup öldürürseniz... Hıristiyan oldukları için onlara düşman gözüyle bakarsanız. Çocuklarınızı da onlara düşman olacak şekilde yetiştirirseniz; karşı tarafın ne yapmasını beklersiniz?
Bir de Avrupa’ya kaçırttığınız insanların Türkiye’ye karşı suçlamalarda bulunduğunu yazıp suçu buradaki Süryanilerin boynuna yıkmak gibi ayıba düşüyorsunuz.
Süryaniler şimdiye kadar kime ne yaptı?
Müslüman PKK mı katletti sizin çocuklarınızı Hıristiyanlar mı?
 
ALKIŞLARIM
Eğer AKP iktidarı Süryanilere yapılan haksızlığı ortadan kaldıracak bir uygulama başlatırsa yapacaklarını alkışlarım. 
Şam’da bulunan 122. Süryani patriği Moran Mar İğnatiyos I. Zekka Iwas, bunların tarihsel mekanları olan Mardin’deki Deyrül Zeferan’a getirilibelirse; bu Türkiye için büyük prestij olacaktır. 
Saadet Partililer bilsinler ki; bu topraklar; kimsenin değil herkesindir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her birey; dini ve mezhebi ne olursa olsun; öbürü kadar toprak almada-satmada hak sahibidir. Bugün ortalıkta tek vatansever havalarında dolaşıp da başka dinden olanları bu kavram üzerinden vurmaya kalkışanlar, ilkellik yapıyorlar.
Siyasi Müslümanlıkta böyle yollar vardır amma Muhammedi Müslümanlıkta  böyle bir ayıp yoktur.
Milli Gazete’nin  ve Saadet Partisi’nin tutumundan dolayı üzülen Süryani kardeşlerimizden, bir Müslüman olarak ben özür diliyorum.
gunes.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen