Dienstag, 12. Juni 2012

Süryaniler'in Tarihi Manastırı Temizlenip, İnanç Turizmine Kazandırılacak

Haber Tarihi: 12 Haziran 2012 Salı Saat 18:28
Doğan Haber Ajansı 

Batman Müze Müdürlüğü, Beşiri İlçesi'nde Kira Dağı eteğinde bulunan ve köylüler tarafından ahır ve samanlık olarak kullanılan Süryaniler'in 5'inci Yüzyıl'a ait Morkir Yakus Manastırı'nda yıllar sonra temizlik çalışması başlattı.

Haber: Süryaniler'in Tarihi Manastırı Temizlenip, İnanç Turizmine Kazandırılacak
Batman Müze Müdürlüğü, Beşiri İlçesi'nde Kira Dağı eteğinde bulunan ve köylüler tarafından ahır ve samanlık olarak kullanılan Süryaniler'in 5'inci Yüzyıl'a ait Morkir Yakus Manastırı'nda yıllar sonra temizlik çalışması başlattı. Müze Müdürü Tenzile Uysal, temizlik çalışmasının ardından manastırın restore edileceğini belirterek, ardından da inanç turizmine kazandırılacağını söyledi.

Beşiri'nın Kira Dağı eteğindeki Ayrancı Köyü'de Süryaniler'in 5'inci Yüzyıl'a ait tarihi Morkir Yakus Manastırı'nın ahır ve samanlıktan kurtarılması için temizlik çalışmasına başlandı. Batman Müze Müdürlüğü, Müzeler Genel Müdürlüğü ve Valiliğin desteğiyle temizlik çalışmalarına başlarken, iki uzman denetimindeki 10 kişilik ekiple yapılan çalışmaların 6 Temmuz 2012 tarihine kadar sürecek.

Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal, manastırın mevcut halinin kendilerini çok üzdüğünü, temizlik çalışmalarına geç de olsa başladıklarını ifade ederek, "Öncelikli olarak 2 bin 340 metrekarelik manastırda çöpler temizlenip çevre temizliği yapılacak. Rölye ve restorasyon çalışmalarının da beş yıl gibi bir sürede yapılması planlanıyor. Bir aylık çalışma kapsamında saman ve ahıra dönüşen odalardaki çöp atıkları toplanacak"dedi.

Müze Müdürü Uysal, manastıra en son 1957 yılında papazın atandığını belirterek, şöyle dedi:
"Farklı din ve milletin bir arada yaşadığı Turabidin bölgesinin en uç noktasındaki Morkir Yakus Manastırı bölgede yer alan 80'e yakın kilise ve manastır içinde önemli bir yer tutuyor. 5'inci yüzyılda inşa edilen ve Mardin'deki Deyrulzafaran'la yaşıt olan manastır da yer altına uzanan zemin katıyla birlikte üç katlı binada bir birine bitişik çok sayıda oda bulunuyor. Bu odaların içindeki süslemeler manastırın metropolitine ait olduğu biliniyor. Bakımsızlık nedeniyle bir bölümü yıkılan manastır, Ayrancı köylülerince ahır ve ambar olarak kullanılmış. Manastırın bazı odaları kilitlenip kapatılmıştır. Yapının içinde çok yoğun şekilde görülen toprak dolgusunu temizlemeyi amaçlıyoruz. Manastırın ne zaman terk edildiği bilinmiyor. Fakat 1957 yılında Midyat Metropolünce, manastıra papaz atandığına dair kayıtlar var. Son papazın ismi bilinmiyor. 1960'lı yılların başına kadar işlevini sürdüren manastırda değerli eşyaları zaman içinde Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Deyrulumur Manastırı'na nakledilmiştir. Hıristiyanlık tarihi açısından önemli bir yer tutan manastırın turizm amaçlı kullanılabilmesi ve inanç turizmine kazandırılması amacıyla başlattığımız temizlik ve kazı çalışmalarına Batman Üniversitesi de destek veriyor." - Batman
haberler.com

1 Kommentar:

  1. Yukar'da yazılıyorki: "Son papazın [rahibin] ismi bilinmiyor. 1960'lı yılların başına kadar işlevini sürdüren manastırda değerli eşyaları zaman içinde Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Deyrulumur Manastırı'na nakledilmiştir."
    Maalesef manastırdan Midyat'a katır dolu yüklar'la götürülen bütün Süryanice elyazmaları Hesnkef ve Midyat yolu arasında askerler tarafından durdurulup tümünü YAKTILAR. Böylece bir şekilde dünya mirasını da yok etmiş oldular. Bunların arasında 6. yy.'dan kalma elyazmaları da olmuş olabilir. Çok üzgünüm.

    AntwortenLöschen