Sonntag, 16. September 2012

Ölen Süryani Hıristiyan'ı Midyat'ta Müslüman yaptılar!


15 Eylül 2012 Cumartesi  15:15

Ölen Hıristiyan'ı Müslüman yaptılar!

Ölen Hıristiyan'ı Müslüman yaptılar! 
 
Midyat Süryanilerinden Yakup Çankaya’nın ölümüyle beraber nüfus kayıtlarındaki din hanesinde İslam yazıldığının fark edilmesi, ailesini büyük şoka uğrattı. 

Nüfus Kayıt Örneği’nde bütün aile fertleri Hıristiyan gözüktüğü halde Yakup Çankaya İslam gözükmektedir. Midyat’a bağlı Mercimekli (Habsunnes) Köyü’nden yaklaşık 30 yıl önce göç ettiği İsveç’te 93 yaşında hayatını kaybeden Süryani asıllı Hıristiyan Yakup Çankaya’nın nüfus kayıtlarındaki din hanesinde İslam görünmesi, ailesinin tepkisine neden oldu.

Midyat’ın Eski Metropolitlerinden İlyas Çankaya’nın ağabeyi olan Yakup Çankaya’nın ölümünün ardından evli kızı 63 yaşındaki Güner Özmen, kızlık soyadı olan ‘Çankaya’yı almak için İsveç’teki Türk Konsolosluğuna başvurdu. Bu esnada Nüfus Kayıt Örneğinde babasının din hanesinde İslam yazıldığını fark etti. Yaklaşık 3 ay önce 93 yaşında hayatını kaybeden ve İsveç’in Stockholm kentinde bulunan Süryani mezarlığında Hıristiyan inancına göre defnedilen babasının din hanesinde İslam görünmesinin şokunu yaşayan Güner Özmen, yanında annesi Meryem Çankaya ile birlikte bu durumu düzeltmek için Midyat’a geldi.

Midyat Nüfus Müdürlüğü’ndeki yetkililerle görüştüklerini iddia eden Güner Özmen, yetkililerden ‘kapalı kayıt olduğu için üzerinde herhangi bir işlem yapamayız, belki de babanız ölmeden önce dilekçe yazmış ve Müslüman olmuş’ diye cevap aldıklarını ifade etti. Kızlık soyadını almak için gerekli olan başvuru belgelerini hazırladığı sırada nüfus kayıt örneğinde babasının din hanesinde İslam gördüğünde çok şaşırdığını ve üzüldüğünü anlatan Özmen, babasının din hanesinde ‘İslam’ yazan ibareyi ‘Hıristiyan’ olarak değiştirmek için annesi ile birlikte Midyat’a geldiğini kaydetti.

Güner, şunları söyledi:

“Biz Habsunnes Süryanilerindeniz, amcam Metropolit, eşim ve damadımız da papazdır. Babam köyün en eski ailesi olan Beyt Cello’dandır. Şimdi babam niye İslam oluyor. Babam Hıristiyan olarak vefat etti. Babam öldü, sağken iyi ki bu durumu görmemiş. Bende görünce çok üzüldüm. Yarın öbürgün herhangi bir işlem için nüfus kaydı yine lazım olduğunda çocuklarım ya da çocuklarımın çocukları bunu görse dedelerini Müslüman bilecekler. Yani güzel değildir. Bütün herkes biliyor ki babam Hıristiyan’dı. Midyat’taki yetkililer ‘kapalı kayıt olduğu için üzerinde herhangi bir işlem yapamayız, belki de babanız ölmeden önce dilekçe yazmış ve Müslüman olmuş’ dediler. Oysaki babam okul okumadı ve okuryazar değildi. Böyle bir şey yapmamış. Buna da çok üzüldüm. Biz burada yaşamıyoruz. Yoksa bu işin peşini bırakmazdık. Babam el yazması defterlerin kütük kayıtlarında Hıristiyan görünüyor ama bilgisayarda İslam yazmışlar. Müslüman da değil, İslam. Annem bu olayı öğrendiğinde çok üzüldü. Biz Avrupa’dayız. Babam öldü gitti. Biz ve akrabalarımız biliyoruz ki o Hıristiyan olarak öldü. Onlar İslam yazmışlar, bundan hiçbir faydaları yok. Onlar için de hiç iyi değil. Bu Türkiye için iyi değildir. Avrupa bunu duyarsa hiç iyi olmaz. İsveç’e gittiğim zaman bu konu için Türk konsolosluğuna başvuracağım. Biz buradayken komşularımızın çoğu Müslüman’dı. Kültürümüz birdi ve beraber yaşıyorduk. Hiçbir sorunumuz yoktu. Herkesin dini kendisinedir, hepimiz bir Allah’a ibadet ediyoruz.”

Yakup Çankaya’nın eşi Meryem Çankaya ise, “66 yıldır Yakup’la evliydim. O Müslüman değildi. Dinine bağlı bir Hıristiyan’dı. Evraklarda onu Müslüman yapmışlar. Bu durumun düzeltilmesi için başbakandan yardım istiyorum” diye konuştu.

stargazete.com

1 Kommentar: