Samstag, 17. November 2012

Süryani Metropoliti Özmen: Mardin'deki Hoşgörü Bütün Dünyaya Örnek Olmalı

Ozmen Metropolitan of the Syrian:Mardin is an example to the whole world of tolerance
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen 'Birlikte Yaşama Ödülleri' kapsamında 'sosyal ve kültürel kaynaşma' alanında ödüle laik görülen Süryani Cemaati Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Mardin’deki birlik, ber.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen 'Birlikte Yaşama Ödülleri' kapsamında 'sosyal ve kültürel kaynaşma' alanında ödüle laik görülen Süryani Cemaati Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Mardin’deki birlik, beraberlik ve hoşgörünün bütün dünyaya örnek olması temennisinde bulundu.

        Bin 500 yıllık tarihi geçmişi bulunan Deyrulzafaran Manastırı'nda Mardin’deki birlikte yaşama kültürü hakkında önemli açıklamada bulunan Metropolit Saliba Özmen, kendisine gösterilen ilgiden dolayı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’na teşekkür etti.

        Süryani cemaati adına vakıf tarafından ödüle laik görüldüğünü belirten Özmen, ”Anadolu’nun derin tarihine baktığımızda birlik ve beraberlik çok kültürlülük çok dillik ve zenginliği kodlarında barındırmaktadır. Bu zenginliği bu gerçeği yaşamak ve yaşatmak için hepimize büyük görevler düşmektedir.” dedi.

        GAZETECİ VE YAZARLAR VAKFI ÖNEMLİ HİZMETLERE İMZA ATTI

        Herkesin kendi çapında çoğulculuğa, çok kültürlülüğe ve çok dilliğe sahip çıkmak için çaba göstermek zorunda olduğunu kaydeden Özmen, "Bu anlamda Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı gerçekten birkaç yıldır bu konuda çok önemli bir etkinliğe imza attığını ifade ettti.

        Özmen, şöyle devam etti: "Bu doğrultuda emeği geçenleri ödüllendirmek ve onura etmek çok önemli bir adımdır. Bütün dallarda insanlar ödüllendirilmelidir. Herkes kendi makamında kendi pozisyonda eğer buna benzer etkinliklerde içinde bulunursa ve teşvik edilirse o zenginliği o kültürü yaymak için tabii ki kendisi için önemli bir adım olur. Bu anlamda ben gerçekten Gazeteci ve Yazarlar Vakfı başkanını ve bütün çalışanlarına teşekkür ediyorum. Takdirlerimi iletiyorum. Bu çalışmalar devam etmelidir.”

        "DÜNYA MARDİN’İ ÖRNEK ALMALIDIR"

        Mardin’deki kültür, kaynaşma ve dayanışmanın, her zaman Mardin'in kodlarında mevcut olduğunu dile getiren Özmen, şunları kaydetti: "Süryanilerin, Arapların, Ermenilerin, Yahudilerin, Türklerin bir arada yaşadığı farklı dillerin, dinlerin, kültürlerin beraber yaşadığı Mardin’deki bu ortam, hem bölgemize hem de dünyaya örnek olmaktadır. Bunları sadece sözde değil fiiliyatta da gerçekleştirmek zorundayız. Bizler bir aileyiz. Hem vatandaş olarak hem de Türkiye cumhuriyeti vatandaşları olarak bir aileyiz. Ailenin içinde tatsızlıklar olur hoşgörüsüzlükler olur. Ama sonuçta bir ailenin bireyleriyiz. Aynı organizmanın farklı organları olarak birbirine yakın dayanışma içinde sevgi içinde barış içinde bu kültürü yaşatarak ve yaşayarak nesillere aktarmak zorundayız."

        Mardin'de insanların birbiri ile barış içinde yaşamasının, birbirini özümsemesinin ve çok kültürlülüğü bir yerde harmanlamasının, dünyaya örnek olmasını isteyen Özmen, Allah'ın da bu çeşitliliği sevdiğini ve bunu zorunlu kıldığını dile getirdi.

        Mardin'de gelenek haline gelen bu durumun hala devam ettiğini kaydeden Özmen, "Birbirimizi kabul etmemiz, özümsememiz, kucaklaşmamız sevgi adına Allah’ın yolunda önemli bir adımdır. Onun için sadece Mardin’de değil bütün Türkiye’de bütün dünyada bu şekilde olması gerekir. Kültürel anlamda siyasal anlamda dinsel anlamda bazı eksikliğimiz var. Bunları barış içinde sevgi içinde karşılıklı saygı içinde bunları çözmeliyiz. Bizde din adamları olarak gece gündüzlü dualarımızla anıyoruz. Bizim temennimiz o ki Allah bizim insanlarımızı, cumhuriyeti bütün kültürleri, dinleri ve bütün insanlığı barış içinde yaşatsın. Allah’ı sevmek bizim için en doğru yoldur.” açıklamasını yaptı.

        ORTAK PAYDAMIZ ALLAH SEVGİSİDİR

        Ortadoğu’da yaşanan şiddetin sona ermesi için Deyrulzafaran Manastırı'ndan bütün dünyaya barış çağrısında bulunan Metropolit Saliba Özmen, "Duam ve temennim o ki bir an önce savaşların sona ermesidir. Hoşgörüsüzlüklerin tatsızlıkların sona ermesidir. Herkes şunu bilmelidir ki savaş hiç kimseye yarar sağlamaz. Tabi ki anlaşacağımız ortak paydalarımız var. Ortak paydamız Allah sevgisidir. Bu sevginin etrafında hepimiz birleşmeliyiz. Ve birleşebiliriz. Dünya hepimize yetecek kadar güzeldir. Allah’ın yaratmış olduğu kutsal varlık insandır. Biz kutsal varlıklar olarak birbirimizi sevgi içinde barış içinde birbirimizi kucaklarsak ancak bu şekilde savaşlar sona erecektir. Mardin birçok şeyi aşmıştır. İnsanların birbiri ile yaşadığı özümsemesi bu çeşitlilik bu çok kültürlülük bir yerde harmanlaşması gerçekten Allah bu çeşitliliği seviyor. Bunu zorunlu kılıyor. Bunu nereden alıyor. Bunu Allah sevgisinden alıyor. Bu gelenek haline geldi. Mardin’de bu gelenek sürüyor. Tabi eksik de olsa bu gelenek sürüyor. Birbirimizi kabul etmemiz özümsememiz kucaklaşmamız sevgi adına Allah’ın yolunda önemli bir adımdır. Onun için sadece Mardin’de değil bütün illerimizde bütün dünyada bu şekilde olması gerekir.” diye konuştu.
CİHAN
midyathabur.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen