Mittwoch, 21. November 2012

Avrupa Birliği, Deyrulumur Kararından Endişeli

20 Kasım 2012 Salı 14:48


Avrupa Birliği, Yargıtay’ın Deyrulumur (Mor Gabriel) kararına tepki gösterdi. Yargıtay’ın Deyrulumur Manastırı arazisinin Hazine’ye devri kararının düzeltilmesi talebini reddetmesinden ‘ciddi olarak endişe ettiklerini’ açıklayan.
 
Avrupa Birliği, Yargıtay’ın Deyrulumur (Mor Gabriel) kararına tepki gösterdi. Yargıtay’ın Deyrulumur Manastırı arazisinin Hazine’ye devri kararının düzeltilmesi talebini reddetmesinden ‘ciddi olarak endişe ettiklerini’ açıklayan AB Komisyonu, adli sürecin devlet kurumları tarafından başlatılmış olmasından da ayrıca ‘kaygılı’ duyduklarını vurguladı.

AB Komisyonu’nun Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Türkiye’nin AB ile üyelik müzakereleri yürüten aday ülke olduğunu, bütün vatandaşlarının temel haklarını teminat altına almak mecburiyetinde olduğunu vurguladı. Stano, AB’nin başta Deyrulumur Manastırı olmak üzere, Süryani cemaatinin mülk hakları ile ilgili bütün davaları yakından takip etmeye devam edeceğini de belirtti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, mahalli mahkemenin direnmesine rağmen Midyat Süryani Deyrulumur Manastırı arazisinin Hazine'ye devrine ilişkin kararının düzeltilmesi talebini geçtiğimiz hafta reddetmişti. Kararda yürürlükteki mevzuatta, cemaat vakıflarının zilyetlikle mal edinebileceklerine ilişkin açık ve kapalı bir hüküm olmadığı, bunun vakıf fikri ile de bağdaşmayacağı savunulmuştu.

Mardin'in Midyat ilçesinde 2008 yılında kadastro çalışmaları sırasında, bölgedeki köy muhtarları Deyrulumur Manastırı'nın köylülere ait 276 dönümü işgal ettiğini savunarak Hazine'ye müracaat etmişti. Hazine, 276 dönüm arazinin Hazine'ye tescil edilmesi için Midyat Kadastro Mahkemesi'nde tapu tescili davası açmıştı. CİHAN


haberimport.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen