Freitag, 29. März 2013

Ilısu barajı inşaatı tarihi Süryani köyünü Attafiye yok etti!

27 Mart 2013 Çarşamba 13:51

Tarihi yerleşim yerlerinden Attafiye köyü, Ilısu Barajı üzerinde yapılan yeni köprü inşaatının altında kaldı.
 
Attafiye köyüne komşu olan Üçyol köyünün muhtarı Ahmet Orhan, "Hasankeyf tarihimizi ve Attafiye köyünün miraslarının su ve yolun altında kalmasını istemiyoruz" dedi. 

Son yıllarda gündemden düşmeyen ve tamamlanması halinde tarihi Hasankeyf'in tüm dokusunu sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nın çalışmaları devam ederken, Hasankeyf'e 3 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi yerleşim merkezi Attafiye köyü de barajın üzerinde yapılan yeni köprü inşaatının altında kaldı. Binlerce yılık tarihi geçmişi olan ve Süryani köyü olarak bilinen Attafiye, şu anda yol inşaatının altına gömülmüş durumda. Birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapan ve Süryani ile Ermeni kültürüne bağlı Ortaçağ'dan kalma Attafiye köyünün yerleşim yerleri yok ediliyor. Yeni yapılacak Hasankeyf köprüsünün uzantısında bulunan köye yol çalışmasını alan Şİ-BA Şirketi tarafından iş makineleri sokularak yer yer yıkılmış olan köye ait kilise, yok edildi. Kilise, kalıntısı dahi kalmayacak şekilde iş makineleriyle ortadan kaldırıldı. Bununla beraber yol çalışması sırasında çıkan hafriyatlar kamyonlarla Attafiye köyü yerleşiminin kalıntılarının üzerine dökülerek, köy büyük kayalar ve toprak ile yok edildi. 



'Tarihimizin yok olmasını istemiyoruz' 

Ilısu barajı inşaatı tarihi Süryani köyünü yok etti!Attafiye köyü ile ilgili bilgi veren komşu köy olan Üçyol (Difnê) köyünün muhtarı Ahmet Orhan, Attafiye köyünün eski bir geçmişi olduğunu ve Hasankeyf merkezle tarihinin eş değer olduğunu belirterek, Attafiye'de tarihi kilise ve türbeler olduğunu söyledi. Orhan, "Şu anda köyün hepsi gömülmüş, kalan kısmı ise hafriyatın altında kalmış durumda. Attafiye köyünün hemen yanında Mor Aho Manastırı var. Bu manastır yol altında kalmamış. Sadece Attafiye köyü yolun altında kalmış durumda. Yol gereklidir, ama köy üzerinde değil de başka yerden getirebilirlerdi. Tarihimizin yok olmasını istemiyoruz. Hasankeyf tarihimizi ve bu Attafiye köyünün miraslarının su ve yolun altında kalmasını istemiyoruz. Baraj yapabilirler ama bizim topraklarımıza ve tarihimize zarar vermeden yapılabilir" diye konuştu. 


Şirkete göre tarihi değil!

Hasankeyf'te Hafriyat Altında Kalan Süryani ve Ermeni KültürüKonu ile ilgili görüştüğümüz Şİ-BA Şirketi yetkilisi Abdurrahman Barsan ise, şunları söyledi: "Biz gerekli izni karayollarından almışız. O köy tarihi değildir. Lütfen bu konu üzerinde durmayalım. Orası bir sit alanı değildir, bir hazinedir. Biz 15.11.2012 tarihinde yol inşaatına başladık. 2014'ün sonunda yolun teslimatını yapacağız. Şuana kadar çalışmalarımızın yüzde 35'i tamamlanış durumdadır."
DIHA
haberfx.net

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen