Freitag, 19. April 2013

Diyarbakir: Şeftali Sokağı'nın adı, Mar Petyün olarak değiştirildi

Amed'in Sur ilçesi Savaş Mahallesi'nde bulunan Şeftali Sokağı'nın adı, aynı sokakta bulunan "Mar Petyün Keldani Kilisesi" adıyla değiştirildi.

Sur ilçesinde bulunan Şeftali Sokağı'na yeni isim verilmesi için düzenlenen törene,  Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Fransua Yakan, Mardin ve Amed Metropoliti Saliba Özmen, Meryem Ana Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Keldani ve Süryani cemaati ve DİAY-DER üyeleri katıldı.

Tören öncesinde konuşan Sur Belediye Başkanı Demirbaş,  bugün kentin farklı kimliklerinden birini teslim ettiklerini belirterek, "Her kentin kimlikleri vardır. Maalesef belirli dönemlerde resmi ideolojiler yüzünden kentler tekleştirilmeye çalışıldı, halklar ve inançlar birbirine düşürüldü.  Çok acı yaşadık ve çok acı yaşattık birbirimize bilmeden cahilce. Oysa birlikte güzel günleri yaşamamız gerekirken ne yazık ki kötü şeyler yaşattık birbirimize. Ama bizler artık tarihimizden ders çıkarttık ve farklılıklarımızla gerek inançlarımızla, gerek kimliklerimize bir arada yaşamanın artık bilincindeyiz. Farklıda olsak birliğiz. Çünkü Allah bizleri yarattı. Allah âlemin farklı yaratılmasını istedi. Öyleyse bizimde Allah’ın yarattığı bu âlem ve varlıkları kabul etmemizi emrediyor" dedi. 
Süryani cemaatinin azlığından yakınan Demirbaş, "Bugün o kimliği teslim etmek aynı zaman da özeleştiri vermektir, özür dilemektir.  Özür dilemek ve yaşattığımız acılarla yüzleşmek bizi büyütecektir. Hepimizin birbirimize karşı özür borcu vardır. Ama özür borcumuzun amacı bir daha bu acıları yaşamamak olmalıdır. Ve biz bu topraklarda kadim halklardan olan herkesin teslimiyetini savunuyoruz.  Artık herkesin kendi topraklarında yaşamasını istiyoruz. Bu nedenle biz bugün bu kimliği teslim ediyoruz. Aslında görevimizi yapıyoruz.  Keşke bu kimlikler böyle kaybolmasaydı.  Ama keşkeler bir fayda etmiyor. Ama önemli olan geleceği barış adına yeniden kurmaktır" şeklinde konuştu. 

"Bu hafta aynı zamanda Peygamber Efendimizin doğum haftasıdır" diyen Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir zamanda bunu yapmak ayrı bir mutluluktur. Ben inançları ve kimlikleri ne olursa olsun bütün insanların bir arada yaşaması gerektiğine inanıyorum. Ve bunun için mücadele edeceğiz, bedeli ne olursa olsun güzel yaşamak adına, özgürce barış içinde yaşamak adına ne gerekirse onu yapacağız."

İstanbul Keldani Kilisesi Papazı Fransua Yakan da yaptığı konuşmada herkesin aynı Allah'ın çocukları olduklarını ve barış ve sevgi için bir arada olmak için herkesin çalışması gerektiğini ifade etti. Gösterdiği yardım ve ilgiden dolayı teşekkür eden cemaat, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’a bir plaket verildi.
Konuşmaların ardından konukların katılımıyla tabela sokağa asıldı. Konuklar daha sonra barışı simgeleyen beyaz güvercinleri barış dilekleri ile uçurdular.
firatnews.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen