Mittwoch, 24. April 2013

Suriye'de kaçırılan metropoliti görüştü



 

 

AA - 24.04.2013 11:28:00
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de kaçırılan Süryani metropolitle ilgili İstanbul Süryani Metropoliti Yusuf Çetin ile görüştü. 
 
Davutoğlu, Çetin'i Brüksel'den telefonla aradı. Çetin'in talebi üzerine yapılan görüşmede Davutoğlu, Suriye'de kaçırılan Süryani metropolit hususunda olayla ilk andan itibaren ilgilendiklerini ifade etti. Davutoğlu, her kanaldan bilgi derlemeye çalıştıklarını söyledi ve din adamının en kısa sürede serbest kalmasını temenni ettiğini belirtti.

Metropolit Yusuf Çetin ise Davutoğlu'nun ilgisine teşekkür etti.

Suriye'nin Halep kenti kırsalında Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ile Rum Ortodoks Metropoliti Pavlos Yazıcı'nın kaçırıldığı iddia edilmişti. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Hristiyan din adamlarının kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmasından Esed rejiminin sorumlu olduğunu savunurken, ülkenin resmi televizyon kanalI, din adamlarının "teröristlerce" kaçırıldığını ileri sürmüştü.


Öte yandan, Mardin-Diyarbakır Metropolti Saliba Özmen de Suriye'de iki din adamının kaçırılmasına ilişkin, "Bir an önce bulunmaları için girişimlerde bulunuyoruz. Bulunmaları için Türkiye'den destek bekliyoruz" dedi.

Özmen, Halep ve Antakya Rum Ortodoks Metropoliti Pavlos Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhhana İbrahim'in Suriye'de kaçırıldığı iddialarının doğru olduğunu belirtti. Din adamlarının şoförlerinin öldürülerek kaçırıldığını vurgulayan Özmen, "Bir an önce bulunmaları için girişimlerde bulunuyoruz. Türkiye'den destek bekliyoruz. İnşallah sağ salim bulunurlar" ifadelerini kullandı.

Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil de Halep'te yaşayan Metropolit Yazıcı'nın Türkiye'nin güney bölgelerindeki tüm Ortodoks kiliselerinin sorumlusu olduğunu ve yaklaşık 1 aydır Türkiye'de bulunduğunu belirtti. Yazıcı'nın güvenlik sorunları nedeniyle bir süredir Halep'e gidemediğini ifade eden Hurigil, şunları kaydetti:

"Kendisi Halep'te yaşıyordu. Ancak Halep'teki havaalanı kapalı olduğu için uzun süredir oraya gidemiyordu. Paskalya ayini yaklaştığı için Halep'teki kilise de olması gerekiyordu. Bunun için Halep'e gitmek istedi. Pazartesi günü öğleye doğru Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan tek başına çıkış yaptı. Sınırı geçtikten sonra kendisini bekleyen araçla Suriye'ye hareket etti. Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhhana İbrahim ile sınırı geçtikten sonra buluştu. Yaklaşık 1-2 saat sonra da Halep'e yakın bölgede kaçırıldıklarını ve papaz olan şoförün öldürüldüğünü öğrendik."

Kaçırılma haberini aldıktan sonra yetkililerle temasa geçtiklerini ve Türk yetkililerin kendilerine çok yardımcı olduğunu dile getiren Hurigil, "Kaçırılan metropolitlerin serbest bırakıldığı haberleri gerçeği yansıtmıyor" dedi.
 
cnnturk.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen