Montag, 20. Mai 2013

Mor Gabriel Manastır yolu için 1 milyon TL ödenek

 Manastır yolu için 1 milyon TL ödenek
 
MİDYAT STAR, 20 Mayıs 2013 Pazartesi  10:14

Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, 1612 yıllık tarihi Mor Gabriel Manastırı’na giden yolun yapımı için 1 Milyon TL’lik özel bir ödenek verildiğini açıkladı.

Süryaniler tarafından “İkinci Kudüs” olarak kabul edilen ve Süryani Ortodoks cemaatinin din adamı ihtiyacını karşılayan ayrıca Süryanice’nin yaşatılmasını sağlayan Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı’nı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist görmek için ziyaret ediyor. Tarihi manastıra giden yolunun bozuk ve dar olması dolayısıyla büyük eleştirilere konu olmuştu.

Bunun üzerine Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl’ün girişimleriyle yolun yapımı için Maliye Bakanı Batman Milletvekili Mehmet Şimşek ve İçişleri Bakanı Mardin Milletvekili Muammer Güler’de destek verdi. Yolun yapımı, genişletilmesi, yol boyunca çevre düzenlemesi ve ağaçlandırmanın yapılması için Maliye Bakanlığı’ndan 1 Milyon TL’lik kaynak aktarıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, mastırın bozuk yolundan dolayı ben artık manastıra gidip gelmeye utandığını söyledi.

“BOZUK YOLDAN DOLAYI MANASTIRA GİTMEYE UTANIYORDUM”

Süryani vatandaşlara kendilerini yalnız hissetmesinler diye pozitif ayrımcılık yaptığını kaydeden Bingöl, “İlçede göreve başladığı günden bu yana Süryani vatandaşlara kendilerini yalnız hissetmesinler diye hem şahsım hem de kaymakamlık olarak bir pozitif ayrımcılık yapıyorum. Mor Gabriel Manastırı bizim buradaki en önemli değerlerimizden, bizim geçmişimize, kültürüme ve ortak yaşamımıza tanıklık eden nadir yapılardan birisidir. Mastırın yolundan dolayı ben artık manastıra gidip gelmeye utanıyordum. Süryani cemaatinin de yolun yapılması için zaman zaman bizden talepleri oluyordu. Ben en son manastırı ziyaret ettiğimde, ‘yolun yapımı için olumlu bir haber almadığım müddetçe bir daha manastıra gelmeyeceğimi’ Metropolit Sayın Samuel Aktaş beye söylemiştim. Çünkü gerçekten yol kötüydü ve insanlar orayı ziyarete gittiklerinde yolun o halde olduğunu gördüklerinde suçun bizde yani idare de bu olduğunu düşünüyorlardı ki bende öyle düşünüyorum. Bu eleştiriyi artık duymayacağız” dedi.

“MANASTIR YOLU İÇİN ÖZEL BİR ÖDENEK ÇIKARILDI”

Manastır yolunun yapımı için çalışmalara en kısa zamanda başlayacaklarını ifade eden Bingöl, “Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve İçişleri Bakanımız Sayın Muammer Güler de bu yolun gerçekten yapılmasına kanaat getirdiler. Yaptığımız girişler neticesinde yolun yapımı ve çevre düzenlemesi için Maliye Bakanlığı’ndan 1 Milyon TL’lik özel bir ödenek çıkarıldı. Manastır yolunu yapıp bitirdiğimizde şehirlerarası bir yoldan çok daha güzel bir konuma gelecek. Şehirlerarası yol standardına kavuşturmak için yolu 8 metre genişleteceğiz. Çevre düzenlemesi de bu projenin içinde yer alacak. En kısa zamanda çalışmalara başlıyoruz ve 3–4 ay içerisinde de bitirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu

stargazete.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen