Freitag, 11. Oktober 2013

Midyat Mor Barsavmo Kilisesi soyuldu./ Die syrisch-orthodoxe Kirche in Midyat geplündert

11 Ekim 2013 Cuma Saat 16:18

Hırsızlar bu sefer kiliseye dadandı

Haber: Midyat'ta Kilise Soyguncuları Bulunamıyor

Mor Barsom Kilisesi kimliği belirsiz kişilerce soyuldu. Kiliseden, gümüş kaplamalı el yazılı İncil ve ayinde kullanılan malzemelerin çalındığı belirtili. Polis, 2 hırsızı yakalamak için çalışma başlattı.
Alınan bilgilere göre; Işıklar Mahallesi’nde bulunan Mor Barsom Kilisesinin arka kısmından gece 01.30 sularında soyguna gelen hırsızlar, kameraları etkisiz hale getirdikten sonra, dinlenme salonunun kapısını açıyor ardından kilise bölümüne geçerek gümüş kaplamalı İncil ve ayinde kullanılan bir takım malzemeleri alıp kaçtıkları belirtiliyor. Bir yılda kiliselerde 3 hırsızlık olayının yaşandığı belirtilirken aynı mahallede bulunan Meryem Ana kilisesi 2 kez, Mor Barsom kilisesinin yeni soyulduğu belirtiliyor.

BİR YILDA 3 KİLİSE SOYGUNU
Soygunun, kilise görevlilerince sabah saatlerinde fark edildiğini belirten Süryani Kiliseler Vakfı Başkanı Anto Nuay “ Sabah 05.30-06.00’da namaza geliyoruz. Burada, görevliler fark etti, baktı bütün kitaplar, İnciller yerde. Hemen bize haber verdi, bizde emniyete haber verdik. Tespit ettiğimiz 50-60 senelik bir İncil. El yazısı Hori Aziz tarafından yazılan gümüş kaplı, birde ayinde kullanılan malzemeler götürmüşler. Fakat bir yıl içerisinde 3 kilisemiz soyuldu, fakat kimse yakalanmadı. Bu hırsızların bulunmasını istiyoruz. Tabi bunlar vakıf malıdır, kilise ve cami fark etmiyor. İncilimiz o kadar eski değil ama bulunmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Kilisenin kameralarından görüldüğü kadar soyguncuların 2 kişi olduğunu belirten Süryani Kiliseler Vakfı Başkan Yardımcısı Yusuf Türker ise “ Kameralardan görüldüğü kadarıyla dün gece 01.30’da buraya girmişler, sabah görevliler kiliseyi namaz için geldiklerinde bir baktılar kapılar açık, görevliler bizi aradılar. Buraya geldiğimizde, kilitlerimizi kırdılar, kitaplar yerde dağınık, her yeri dağıtmışlar. Bizde polisi aradık, polis geldi. Kameraları açtık, 2 kişi kilisemize giriyorlar, avlunun içerisinde biraz kalıyorlar, yan taraftaki dinlenme odasını açtılar, kameraları etkisiz hale getirdikten sonra kiliseye giriyorlar. Tabi bizim tespitlere göre demirbaş listelerimize göre bir tane incilimiz yok. 1957’de Horsipos Aziz Günel tarafından el yazısıyla yazılan iki yüzü gümüş çalınmış. Bizim için manevi değeri çok. Bir yıl içinde 3 sefer Kilisler açıldı. Bunların bulunmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Öte yandan hırsızlık olayıyla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.
mardinlife.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen