Mittwoch, 14. Juli 2010

1700 yıllık 'Mor Yakup'ta çirkin tehditler

Die historische syrische Kirche Mor Jakob in Nsibin wurde von Moslems mit rassistischen Parolen gegen die Syrer im Tur Abdin verschmiert, berichten mehrere türkischen Zeitungen. Dazu ein Bericht auf Türkisch./ Gabriel Rabo.

Radikal, 14/07/2010 13:26
1700 yıllık 'Mor Yakup'ta çirkin tehditler 
Nusaybin ilçesindeki kilisenin duvarlarına önceki gece sprey boyalarla hakaret ve tehdit içeren yazılar yazıldı. Belediyeye göre yazılar tek kişinin işi değil, organize .

Mardin'in 1700 yıllık Süryani kilisesi Mor Yakup'un duvarlarına 'Şerefsizler defolun', 'Siyonistler defolun' gibi yazıları yazanlar aranıyor
MEHMET ALİ BULUN
MARDİN - Nusaybin ilçesinde restorasyon çalışmaları süren ünlü Süryani Mor Yakup Kilisesi’nin duvarlarına kimliği belirsiz kişiler tarafından sprey boyayla hakaret ve tehdit içerikli yazılar yazıldı.

M.S. 313 yılında inşa edilen ve ‘İnanç Projesi’ kapsamında Mardin Müzeler Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları sürdürülen kilisenin taş duvarlarına önceki gece kimliği belirsiz kişiler tarafından sprey boyalarla Türkçe, ‘Şerefsizler defolun’, ‘Nalettullah kafirler defolun’, ‘Siyonist güçler defolun’, ‘Siyonistler defol’, ‘Kafirler defolun’, ‘Siyonist köpekler’ ve Arapça ‘Allah u Muhammed’ ile ‘Ey Peygamber kafir ve münafıklara karşı savaş’ yazıldı.

Yazıdan örnek alındı
Mardin Müzeler Müdürlüğü sanat tarihçisi Mehmet Deniz ile İstanbul Üniversitesi restorasyon bölümü üyesi ve Mardin Müzesi Restoratörü Ural Züngor ve Arkeolog Süleyman Bayar da Mor Yakup Kilisesi’ne giderek yazıları inceledi. Kilise duvarlarındaki sprey boyadan örnek alan ekipler, tarihi dokuya zarar vermeden yazıların silineceğini söyledi.
Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ile belediye meclis üyeleri de olayın ardından Mor Yakup Kilisesi’ne giderek, tehdit ve hakaret yazanları eleştirdi. Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, bu davranışın Nusaybin’deki bütün halkları rahatsız edici nitelikte olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Belediyemizin de destek verdiği İnanç Parkı Projesi çalışmaları devam etmektedir. Dünyanın ilk üniversitelerinden Nusaybin Mor Yakup Kilisesi’nin etrafı restorasyon amacıyla tel örgülerle kapatılmış durumda. Nusaybin’de yaşayan Süryani, Kürt, Arap, Yezidi ve tüm halklara hakaret edilmiştir. Bu tek bir kişinin yapmış olduğu bir olay değil, tamamen organize bir iştir. Tek kişi tel örgüleri yırtıp yüksek yerlere bu yazıları yazamaz. Tüm kültürleri eşit gören bir birey olarak bu olayın takip ediyoruz. Olay esnasında saldırganların kullanmış olduğu bir kapak yerde bulunmuş ve tel örgülerin iki metresinde de parmak izlerinin mevcut olabileceğini düşünüyoruz. Emniyet bunların çalışmasını yürütüyor. Eğer tüm kültürlere saygıları varsa bu olayı derhal çözeceklerdir. Failleri bulunup cezalandırılıncaya kadar bu olayın takipçisi olacağız. Buna basit bir olay olarak bakmıyoruz. Mor Yakup tüm halkların değeridir ve herkes sahip çıkacaktır.”

Restorasyondan sonra açılacak
Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri yazıları yazanları bulmak için ilçe merkezinde araştırma başlattı. Nusaybin ilçe merkezinin yanı sıra bazı köylerinde halen birçok Süryani aile yaşıyor. Kilise restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra ibadete açılacak

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen