Donnerstag, 14. Juli 2011

Süryaniler'den Soyadı Kararına Tepki

Yuhanna Aktaş, Süryani vatandaş Favlus Ay'ın soyadını değiştirmek için yaptığı başvurunun...

Midyat İlçesi'nde bulunan Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Süryani vatandaş Favlus Ay'ın soyadını değiştirmek için yaptığı başvurunun Anayasa mahkemesince reddedilmesine tepki gösterdi. Çağdaş toplumların en vazgeçilmez unsurlardan birinin, temel hak ve özgürlükler olduğunu belirten Aktaş, "Bu bir insan hakkı ihlalidir" dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'red' kararının Süryanileri derinden üzdüğünü belirterek şöyle dedi:

"Bu bir insan hakkı ihlalidir. Yıllardır sürdürülen üvey evlat muamelesinin bir tezahürüdür. Aynı zamanda asimilasyoncu, ötekileştirici, çağdışı ve yasakçı bir zihniyet olarak görüyoruz. Mevcut yasaların, bu ülkede yaşayan sadece Türk ve Müslüman olanlar için var olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu yasaların çağımıza uymadığını ve bir an evvel değişmesi gerektiğine inanıyoruz. "

'TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN EN ESKİ VATANDAŞLARIYIZ'


Kendilerinin Türk ve Müslüman olmadıklarını, Süryani ve Hıristiyan dinine mensup olduklarını hatırlatan Aktaş şöyle devam etti:

"Ama vatandaşlık bağıyla bağlı ve vatandaşlık görevini layıkıyla yerine getiren Türkiye Cumhuriyeti'nin en eski vatandaşlarıyız. Çok köklü bir tarihimiz ve çok zengin bir kültürümüz var. Kendimize özgü isimlerimiz ve soy adlarımız var. Bu manevi değerlerimizi yaşatmamız için Süryanice soyadı en temel hakkımızdır. Yeni anayasa çalışmalarında, bu ülkenin farklı etnik unsurlarını ötekileştirmeyen, asimile etmeyen, aksine birleştiren, çoğunluğun içinde azınlığın hak ve hürriyetlerinde ayrımcılık yapılmasını engelleyen bir anayasanın yapılmasını istiyoruz. Bu sorunun bu şekilde çözüleceğine inanıyoruz. "

ANAYASA MAHKEMESİ RED ETMİŞTİ

Süryani asıllı Favlus Ay, soyadını Süryanice'de 'ikizin oğlu' anlamına gelen 'Bartuma' olarak değiştirmek için Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme, 1934 yılında çıkarılan Soyadı Kanunu'nun, 'Yabancı ırk ve millet isimleriyle soyadı alınamaz' hükmü gerekçesiyle Ay'ın soyadını değiştirme talebini reddetti. Bunun üzerine Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararın Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle dava Anayasa mahkemesine taşındı. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu 8'e karşı 9 oyla reddetti.

http://www.midyathabur.com/ sitesinden 14.07.2011

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen