Freitag, 19. August 2011

1994 Yılında Hizbullah Tarafından Kaçırılan Papaz Kansere Yenik Düştü


19 Ağustos 2011 Cuma 19:46

Şırnak'ta 1994 yılında Hizbullah terör örgütü tarafından diri diri toprağa gömülen ve kendi imkanlarıyla kurtulmayı başaran Papaz Melke Tok, kansere yenik düştü.

Şırnak'ta 1994 yılında Hizbullah terör örgütü tarafından diri diri toprağa gömülen ve kendi imkanlarıyla kurtulmayı başaran Papaz Melke Tok, kansere yenik düştü.

Süryanilerin yaşadığı Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Öğündük köyünün Papazı Melke Tok, kanser tedavisi gördüğü Almanya'nın Heidelberg kentinde 14 Ağustos'ta hayatını kaybetti. Ekim 2010 tarihinden bu yana Almanya'da tedavi gören Tok'un cenazesi, 16 Ağustosta Öğündük köyüne getirildi. Öğündük köyü ve çevre köylerde sevilen Papaz Melke Tok için bugün St. Mor Jakob Kilisesi'nde bir tören düzenlendi. Törene Süryani topluluğunun ruhani liderlerinden Turabidin Metropoliti Timoteus Samule Aktaş, Mardin

Metropoliti Saliba Özmen, Adıyaman Metropoliti Melki Ürek, Berlin Ruhani Lideri ve St. Mor Jakob Kilisesi Papazı Abuna Murat Üzel, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda Süryani vatandaş katıldı. 78 yaşındaki Papaz Melki Tok'un cenazesi, görev yaptığı kilisedeki törenin ardından zılgıtlar ve dualar eşliğinde defnedildi. Cenaze töreni sonrası Melke Tok'un eşi Gazale Tok ve çocukları taziyeleri kabul etti.

Cenaze törenine katılan Adıyaman Metropoliti Melki Ürek, "Bugün burada bulunmamızın nedeni Papaz Melke Tok'u ebediyete uğurlamak içindir. Papaz Melke Tok bu köyün çalışkan ruhanisiydi ve iyi bir din adamıydı. Hem köylüleri tarafından hem de çevre köylerde yaşayan Müslüman vatandaşlar tarafından sevilen bir insandı. Ölümü hepimizi derinden üzmüş ve aramızdan ayrılmıştır" dedi.

Gazetecilerin bölgedeki gelişmelerle ilgili soruları üzerine Metropolit Ürek, "Biz Süryaniler, Kürtler ve Türkler bu ülkenin vatandaşlarıyız. Bu vatandaşlardan biri en ufak bir sıkıntı duyduğu zaman bizim uykumuz kaçıyor. Yaşananlar hepimiz için acı verici bir olaydır. Bizim bundan çıkabileceğimizi ve buna bir anlam verebileceğimizi sanmıyorum. Dileğimiz hiçbir kan dökülmesin. İnsanların barış içerisinde bir arada yaşamasını arzuluyoruz. Birlik ve beraberliği korumalarını ve birbirlerine saygı duymalarını

istiyoruz. İster Müslüman, ister Hıristiyan olsun birbirine saygı duyulmalıdır. Onun için bizim barıştan yana olmamız lazım ve barışı yaygınlaştırmamız lazım" diye konuştu.

Cenaze töreni için Berlin'den İdil'e gelen Berlin Ruhani Lideri ve St. Mor Jakob Kilisesi Papazı Murat Üzel ise, "Ben burada doğup büyüdüm ve liseyi Türkiye'de okudum. Papaz Melke Tok hem iyi bir din adamı hem de benim öğretmenim sayılırdı. Çünkü küçükken bende onun yanında eğitim görmüştüm. Bugün bizim için çok acı bir gün. Midin köyü için çok büyük bir üzüntü ve üzüntümüz çok büyük. Ama Allah'a çok şükür bugün metropolitler, rahipler, papazlar ve vatandaşların da katıldığı bir cenaze töreni ile değerli

Papaz Melke Tok'u defnetmiş bulunmaktayız. Bu katılımdan dolayı da acımız bir nebzede olsa hafiflemiş durumda. Ben bu anlamda bugün buraya gelen ve acımızı paylaşan herkese ve siz değerli basın mensuplarına da teşekkür ediyorum" dedi.

Yedi çocuk babası Papaz Melke Tok, 1933 yılında Öğündük köyünde doğdu. 5 Şubat 1961 yılında papazlığa atanan Melke Tok, 1994 yılında Hizbullah terör örgütü tarafından kaçırılarak, diri diri taş yığınları altına bırakıldı. Üç gün boyunca taş yığınları altında yaşam mücadelesi veren Tok, kendi imkanlarıyla kurtulmayı başardı. 28 yaşında papazlığa başlayan ve 50 yıldır Öğündük (Midin) köyündeki kilisede görev yapan Melke Tok'a, Ağustos 2010 tarihinde Ankara Hacettepe Hastanesi'nde kanser teşhisi konuldu.

Kansere yakalandıktan iki ay sonra tedaviye başlayan Tok, 14 Ağustos 2011 tarihinde tedavi gördüğü Almanya'nın Heidelberg Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

(AY-RB-CC-Y) / anadoluhaber.net

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen