Dienstag, 12. März 2013

Aynkehf’ten Aynvert’e Süryani filminin çekimleri bitti

Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci'nin 'Aynkehf’ten Aynvert'e adlı Süryani filminin çekimleri tamamlandı.

Haber Tarihi: 12.03.2013 14:57
Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci'nin 'Aynkehf’ten Aynvert'e adlı Süryani filminin çekimleri tamamlandı. 1915 yılında Süryani ve Müslümanlar arasında yaşanan çatışmayı konu alan filmin çekimleri kurgu aşamasında. Yörede kalan Süryanilerle yaptıkları görüşmelerde, Anadolu tarihi adına utandıklarını belirten Yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci, bundan yaklaşık 90 yıl önce yörede barışa darbe vuran unsurların, bugün de yöredeki huzursuzluğun temel nedeni olduğunu bildirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan Süryanilerle Müslümanlar arasında, 1915 yılında çıkan çatışmalar sırasında yörenin dini önderlerinden Şeyh Fethullah Efendi’nin binlerce Süryani’yi koruması altına alarak ölümden kurtarmasını ve barışı sağlamasını konu edinen 'Aynkehf’ten Aynvert’e' adlı belgesel filmin son çekimleri, tamamlanarak kurgu aşamasına geçildi. Geçmişte Süryanilerin yaşadığı Zaz ve Hah köylerinde yapılan çekimlerle görüntüleri tamamlanan belgesel filmin konusunu oluşturan çatışmaların ve Şeyh Fethullah Efendi’nin yöre barışına katkılarının tarih kitaplarında yer almadığı belirtildi.

Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen filmin metninin Yrd. Doç. Dr. Ersoy Soydan tarafından yazıldığı, Nuri Abaşlıoğlu ve Öğr. Gör. Ekrem Çelikiz’in görüntüleri kaydettiği, Yrd. Doç. Dr. Funda Masdar, Arş. Gör. Murat Bayazıt, Arş. Gör. Olgun Atamer, Arş. Gör. Gürbüz Taşkıran, Halit Kavak, Emine Polat, Veysi Arslan’ın yapım ekibinde görev aldığı bildirildi.

Batman ve Mardin yörelerinde geçmişte Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı Aynvert, Hapsinas, Killıt, Hah, Zaz gibi köylerde ve Şeyh Fethullah Efendi’nin yaşadığı Aynkehf köyünde yapılan çekimlerde, Güneydoğu Anadolu tarihinin gizli kalmış bir bölümünün aydınlatıldığı ve filmle belgelendiği dile getirildi.

Süryanilerin “aziz” olarak kabul ettiği ve kutsayarak evlerinden kiliselerine kadar fotoğraflarını astığı Şeyh Fethullah Efendi’nin, barış çabalarının özellikle vurgulandığı belgesel filmde, binlerce yıl yörenin ev sahipliğini yaparak uygarca yaşayan Süryanilerin yöreyi terk etmelerinin ardından, acı verici bir hüzün atmosferinin oluştuğu belirtildi. Yörede kalan Süryanilerle yaptıkları görüşmelerde, Anadolu tarihi adına utandıklarını belirten yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci, bundan yaklaşık 90 yıl önce yörede barışa darbe vuran unsurların, bugün de yöredeki huzursuzluğun temel nedeni olduğunu bildirdi.

MÜSLÜMANLARIN GÖZÜNDEN SÜRYANİLER

Şeyh Fethullah Efendi’nin torunu Sabahattin Hamidi’nin anlattığı tarihsel gelişmeler, Anadolu’da yaşayan Süryanilerin terk ettikleri köylerde kalan sayılı Süryanilerin anlattığı acı anılar ve hüzünlü göçlerle dramatik bir yapı kazanan belgesel filmin, Süryanilerin binlerce yıllık vatanı olan Anadolu’nun yakın geçmişini tartışmaya açtığı dile getirildi.

Çekimler sırasında şaşırtıcı verilere ulaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, yöredeki kilise ve diğer Süryani yapılarıyla, Süryanilerin Anadolu’daki tarihlerinin en az 2000 yıl öncesine kadar uzandığını açıkladı. Yaklaşık 1 yıldır süren çekimlerin ardından, kurgu aşamasına gelinen belgesel filmin, özgün Süryani müzikleri ve İngilizce altyazıyla Haziran ayına kadar tamamlanarak, uluslararası festivallerde gösterime hazır olacağı belirtildi.

CİHAN
haber3.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen