Montag, 11. März 2013

'Süryani Lider' de İsveç'e gidecek


08 Mart 2013
 
Cumhurbaşkanı Gül'ün, İsveç ziyaretine İstanbul, Ankara Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Reisi ve Patrik Vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin de katılacak.
 
İSTANBUL/STOCKHOLM - Andaç Hongur-Beyhan Tolan Peker  

Çetin, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, İsveç'te 150 bin kadar Süryani'nin yaşadığını, biri 1'inci,, diğeri 2. ligde olmak üzere iki futbol takımları bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 18 Şubat'ta ziyaret ettiklerini hatırlatan Çetin, ''10 Mart'ta sayın Cumhurbaşkanımız İsveç'e yapacağı resmi ziyarette beni de yanlarına almayı uygun gördüler. Ben ve cemaatim için onur, sevinç meselesi. Süryaniler için Cumhuriyet tarihinde bir ilk oluyor'' dedi.

Süryanilerden destek

İsveç'te yaşayan ve çoğu Mardin'den gelen Süryaniler de, Türkiye'de yaşanan terör olaylarının bitmesi ve barış ortamının sağlanmasıyla birlikte, kendi topraklarına dönenlerin sayısında artış olabileceğini söyledi.
AA'nın sorularını yanıtlayan Süryaniler, Türkiye'de terörün sonlandırılmasını amaçlayan çözüm sürecine destek verdi.
Avrupa Süryaniler Birliği'nin İsveç'te bulunan Başkan Yardımcısı Neriman Özgün, bölgede terör olaylarının bitmesiyle birlikte Türkiye'deki topraklarına, köylerine dönenlerin daha fazla olacağını söyledi.

Şikayet yok, talebimiz var

İsveç'te 28 Süryani derneğini bir çatı altında toplayan Süryani Federasyonu'nun Başkanı Kenan Anter, Türkiye'den halk olarak bir şikayetleri olmadığını ancak bazı taleplerinin bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de demokrasi ve insan hakları alanlarında çok olumlu değişiklikler yaşandığını da kaydeden Kenan Anter, ''Önceki yıllara göre olumlu yönde çok büyük değişiklikler var. Tabii hala eksiklikler var. Eksiklikler olduğu için de bizim bu taleplerimiz oluyor'' dedi.
aa.com.tr

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen